Leggazdagabb „magyarok": változás történt a 100-as lista dobogóján

Új milliárdos(ok) került(ek) fel a száz leggazdagabb magyar toplistájának dobogójára idén, a 15 éve megjelent első listát vezető akkori milliárdos pedig már nincs a leggazdagabbak között – írta a napi.hu, amelynek kiadója csütörtökön teszi közzé a toplistát, akkor derülnek ki a részletek is

Magyar Menedék - Badiny

Tizenegy új szereplő került be a leggazdagabb magyarok közé idén, a dobogón pedig helycsere történt – írta a napi.hu a csütörtökön megjelenő A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány előzetesében.

A 15 évvel ezelőtt megjelent első listát még Várszegi Gábor vezette 40 milliárd forintos vagyonnal, de a vállalkozó – aki tavaly még a harmadik helyen szerepelt 115 milliárd forintra becsült vagyonnal – idén már nem lesz ott a leggazdagabbak között.

Várszegi ugyanis az elmúlt pár évben fokozatosan elszakadt Magyarországtól és a magyar gazdaságtól. Az MTK és rövid ideig a Fradi fociklub tulajdonosaként is ismert milliárdos első lépésként a Fotexet vitte el a budapesti börzéről a luxemburgi tőzsdére, majd eladta az MTK-t, végül magyar lakcímkártyáját és adószámát is visszaadta, ideje tekintélyes részét ma már az Egyesült Államok és Hollandia között osztja meg, Magyarországra csak ritkán látogat.

A magyar toplista élén évek óta Csányi Sándor áll. A bankár-agrárvállalkozó-MLSZ elnök másfél évtizeddel ezelőtti vagyonát még csak 15 milliárdra becsülték, tavaly már éppen tizenegyszeresére. Azt egyelőre nem árulták el, hogy mennyi lesz ez az idei listán. A tavalyi második helyezett Bige László volt, aki szintén nagy utat tett meg a 2002-es 20 milliárd és a 2015-os 160 milliárdos becsült vagyon között.

Az viszont már most kiderült, hogy a leggazdagabb magyarok vagyona tovább nőtt. A listán szereplők összvagyona idén már megközelítette a 2800 milliárd forintot, ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit (a múlt évi 160 milliárdos emelkedés után), miközben mindkét évben nulla közeli volt az infláció Magyarországon.

A kiadvány szerint az elitklubba szóló belépőjegy minimális mértéke 6,8 milliárd forintra emelkedett, ami 800 millió forinttal haladja meg a múlt évit, illetve 1,5 milliárddal magasabb a 2014-esnél.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »