Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

Legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a részletfizetés elhalasztását

Az állampolgárok, a vállalkozók, valamint a kis és közepes vállalatok a világjárvány idején legfeljebb kilenc hónapra kérvényezhetik a bankoktól a törlesztőrészletek fizetésének elhalasztását.

A bankoknak a törvény által meghatározott feltételek teljesülése esetén el kell fogadniuk a kérvényt. A halasztást kérvényező ügyfelek nem kerülnek majd a nem teljesítő adósok listájára. Egy adós legfeljebb egyszer kérvényezhet halasztást. Az erről szóló törvényjavaslatot gyorsított eljárásban fogadta el a parlament. A 132 jelen lévő képviselő közül 88 szavazott mellette.

A lízingtársaságok és egyéb hitelezők legfeljebb három hónapra halaszthatják el a részletfizetést. Az ügyfél három hónap után másodszor is kérvényezheti a halasztást.

Amennyiben a kérvényezőnek 30 napnál hosszabb fizetési késedelme, vagy 100 eurót meghaladó, egyéb jellegű tartozása van, a kérvényét nem fogják elfogadni. Vállalatok esetében akadályt jelent a megkezdett csődeljárás is.

A halasztást az ügyfél levélben vagy elektronikusan is kérvényezheti. A bank 30 napon belül köteles válaszolni. Jóváhagyás esetén tájékoztatnia kell az ügyfelet a részletfizetés elhalasztásának következményeiről.

Hírdetés

„Hogy az adós ne essen abba a tévedésbe, hogy a részletfizetés elhalasztásával felszabadul a kötelezettségek alól, illetve hogy a haladék a törlesztőrészletek elengedését jelenti”

– olvasható a javaslatban, mely szerint az intézkedés csupán azt jelenti, hogy a törlesztőrészletek kifizetését későbbre lehet halasztani. A kölcsön ugyanakkor a halasztás időtartama alatt is kamatozni fog. A kamatokat az ügyfél a bankkal kötött megegyezés alapján fogja téríteni.

A bankintézetek a halasztásért nem számíthatnak fel pótdíjat, és nem emelhetik a hitel végösszegét sem. A halasztás idején a hitelező nem kérheti a hitel teljes összegének befizetését.

A törlesztőrészletek elhalasztása nem fogja lerontani az ügyfél hitelképességét. Az elhalasztott törlesztőrészleteket nem fizetési késedelemként fogják elkönyvelni.

Az újonnan elfogadott jogszabály értelmében 20 euróról 50 euróra emelik az érintésmentes fizetés limitösszegét.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »