Legfeljebb 15 évet kaphat a sólyi cigány gyerekgyilkos


Maximum 15 év börtönt kaphat a nyolcéves sólyi Adrienn 16 éves cigány gyilkosa, ha az elmeorvosi vizsgálat azt állapítja meg, hogy beszámítható. Ez azt jelenti, hogy jó magaviselete esetén, ha harmadolják a büntetését, feltételesen akár már tíz év múlva is szabad lehet

Az egész országot megrázta annak a nyolcéves sólyi kislánynak a halála, akit brutális kegyetlenséggel kivégzett egy hajmáskéri cigány fiú. A falubeliek elmondása szerint a kislány kezei hátra voltak kötözve, és egy hurok volt a nyakában, amikor megtalálták a meztelenre vetkőztetett holttestét a Királyszentistván mellett lévő patakmederben. Az elkövető, a cigány F. Ferenc 16 éves volt a gyilkosság idején. Utánanéztünk, hogy milyen büntetésre számíthat a hatályos törvények szerint.

Mivel F. Ferenc még csak 16 éves, ezért a büntetésének letöltését nem fegyházban, hanem fiatalkorúak börtönében kell megkezdenie.

A fiatalkorúakra más szabályok vonatkoznak. Mivel ebben az esetben egy 16. életévét betöltött fiatalemberről beszélünk, ha életfogytiglani szabadságvesztésre ítélik, az ő esetében az 15 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztést jelent – magyarázta lapunknak Lichy Gábor ügyvéd.

Hírdetés

Ha feltételesen szabadságra bocsátják a jó magaviselete miatt, akkor tíz év múlva is kint lehet. De ez egy nagyon esetleges dolog.

Lichy Gábor szerint viszont van egy másik forgatókönyv is, amivel a sólyi gyilkos esetében ugyancsak számolni kell. Ez pedig az, hogy az elmeorvosi szakértők beszámíthatónak nyilvánítják-e majd. Vannak ugyanis arra utaló jelek, hogy F. Ferenccel nincs minden rendben. Köbli Miklós, Hajmáskér polgármestere korábban lapunknak azt mondta, hogy a fiú kisegítő iskolába járt, és szellemileg is visszamaradott.

Ha kóros elmeállapotúnak nyilvánítják, az azt jelenti, hogy nem büntethető. Ebben az esetben kényszergyógykezelést fog kapni és elmegyógyintézetbe viszik. A kényszergyógykezelés mindig határozatlan idejű. Ebben az esetben folyamatosan felülvizsgálatra kell majd járnia, ahol megállapítják, hogy javult-e az állapota. Ha javul, akkor akár már két év múlva is kiengedhetik, ha nem, akkor lehet, hogy akár húsz évig is az elmegyógyintézet lakója marad. Szóval ebben az esetben több verzió is elképzelhető.

Enyhítő körülménykén szokták értékelni a bírók, hogy ha valaki beismerő vallomást tesz és együttműködő. De enyhítő körülmény általában az is, hogy ha valaki nagyon nehéz körülmények közt élt a bűncselekmény elkövetésekor. Az ügyvéd szerint F. Ferenc esetében annyira elvetemült cselekményről van szó, hogy ez nem igazán fogja befolyásolni a bírót az ítélethozatalakor.

Mint arról korábban beszámoltunk, pszichológus kezelte a börtönben a 16 éves cigány gyilkost. F. Ferenc a nyomozóknak tett beismerő vallomásában azt mondta, hogy szándékosan csalta el a kislányt a patakhoz, mielőtt végzett vele.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »