Legalább tízmilliárd elúszott

Legalább tízmilliárd elúszott

Valószínűleg csak a dolgozói bérek kifizetésére lesz fedezet a karcagi Kun-Mediátor Kft. felszámolási eljárásában, amelyet nemrég rendeltek el. Vagyis a becslések szerint több mint 10 milliárd forinttal megkárosított befektetők aligha látják viszont a pénzüket. A bróker Marcsiként emlegetett Dobrai Sándorné szökésben van, továbbra is szerepel az Interpol körözési listáján.

Elrendelték a karcagi Kun-Mediátor Kft. felszámolását – tudtuk meg a károsultak egy részét képviselő Dobrossy István ügyvédtől. A károsultak azonban aligha láthatják viszont befektetéseiket, hiszen a felszámolási eljárásban vélhetően csak a dolgozói bérek kifizetésére és a felszámolási eljárás költségeire lesz fedezet. Kérdés persze, hogy a rendőrség tud-e további olyan vagyont vagy vagyonelemeket feltárni, amikre eddig nem volt rálátása – tette hozzá az ügyvéd.

Bróker Marcsika szökik

A Kun-Mediátor Kft. vezetője, a szökésben lévő Dobrai Sándorné a jelenlegi adatok alapján csaknem ezer embert károsított meg piramisjátékra hasonlító módszerrel. A kár meghaladhatja a 10 milliárd forintot, sőt egyes becslések a 20 milliárdos kárértéket sem tartják kizártnak. A nyomozás több mint egy éve indult. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányságon csak annyit közöltek, hogy az ügyben a nyomozás folyamatban van, de ennél többet „a nyomozás érdekeire való tekintettel” nem árultak el. Így arra a kérdésre sem válaszoltak, hogy a legutóbb márciusban lejárt nyomozási határidőt meddig hosszabbították meg, illetve hogy a rendőrségen eddig hány károsult tett feljelentést, és mekkora a kárösszeg. Tavasszal a rendőrség akkori válaszaiból annyi derült ki, hogy mintegy 800 sértettet hallgattak ki a hatóságok, és házkutatásokat, illetve iratlefoglalásokat is végrehajtottak.

Nagyjából ezer károsult „jelentkezett be” a rendőrségen, de Dobrossy István szerint mivel nem mindenki fordult a hatóságokhoz, a károsultak száma ennél magasabb, 1500 és 2000 között is lehet. A cég kisebbségi tulajdonosa, Dobrainé veje, Kemecsi László tavaly már részletes vallomást tett a rendőrségen, és nyilatkozatában azt állította, hogy a Kun-Mediátor pénzügyi befektetéseihez nem volt köze.

Hírek terjednek

A rendőrség továbbra is keresi a többségi tulajdonost. Korábban Karcagon az a hír terjedt el, hogy Dobrai Sándorné Mexikóban van, de ezt hivatalosan senki nem erősítette meg, ahogy más „tippeket” sem kommentált a rendőrség. Tavaly nyáron lapunk számolt be arról, hogy a hatóságok már valószínűleg tudják vagy legalábbis sejtik, hogy melyik országban bujkálhat „Marcsika”, de a pontos tartózkodási helyéről nincsenek információk. Ám ezt sem erősítették meg hivatalosan. Dobrainé mindenesetre továbbra is szerepel az Interpol körözési listáján.

Annak ellenére, hogy sok pórul járt ember jelentkezik a hatóságoknál, egyelőre hiába kérik a Kun-Mediátor károsultjai, hogy hozzanak létre számukra kártérítési alapot – mondta lapunknak az ügyvéd, pedig szerinte jelentős az „állami és banki felelősség” abban, hogy milliárdokkal károsíthatta meg az ügyfeleket a hivatalosan utaztatással foglalkozó cég.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 03.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »