Legalább 200 ezer magyar vesztette életét a szovjet táborokban

Legalább 200 ezer magyar vesztette életét a szovjet táborokban

Legalább 200 ezer magyar halhatott meg szovjet táborokban a második világháborúban – mondta Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke az M1 aktuális csatornán.

A műsorban arról beszéltek, hogy az Orosz-Magyar Levéltári Vegyesbizottság megállapodása értelmében Magyarország megkapja hatszázezer, a második világháborúban szovjet táborokba hurcolt magyar fogoly azonosító kartonját.

Földváryné Kiss Réka szerint a levéltári munka mellett intenzív diplomáciai tárgyalás is segítette azt, hogy Magyarország megkaphatja az azonosító kartonokat.

Hírdetés

A segítségükkel kideríthető az is, hogy hol és mikor haltak meg az elhurcoltak, ami nagyon fontos információ az érintett magyar családok számára, hiszen sokan a mai napig nem tudják, mi történt a rokonaikkal – mutatott rá.

Hozzátette, hogy a dokumentum egy számot is tartalmaz, ami szintén nagyon fontos információt hordoz: mindenkiről vezettek egy dossziét, ami adott esetben 30-50 oldalnyi volt, s további részleteket tartalmaz az elhurcoltakról.

A magyar szakemberek számára hatalmas munkát jelent majd, hogy a cirill betűkkel írt dokumentumok segítségével beazonosítsák a pontos családneveket, településeket.

MTI / Felvidék.ma


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »