Lefelé a lejtőn?

Lefelé a lejtőn?

Málta az első európai ország, amely legalizálja a kannabisz (marihuána) termesztését és birtoklását személyes felhasználásra, miközben a kontinensen számos másik állam is ugyanezt fontolgatja. A máltai parlament kedden szavazza meg az új törvényt, amely a várakozások szerint így már a hétvégén életbe lép. Az új jogszabály értelmében a 18 év felettiek legfeljebb hét grammot birtokolhatnak a kábítószerből, illetve négy kannabisz növényt termeszthetnek otthon, leszárítva pedig 50 grammot tárolhatnak belőle. 

Owen Bonnici, máltai képviselő elmondta, a kormány nem akarja ösztönözni a kábítószerek szabadidős célú használatát, mivel semmi sem bizonyítja, hogy a kannabisz legalizálásának engedélyezésével utat nyitnak a keményebb drogok fogyasztásához.

Az  újonnan megalakult német kormánykoalíció tervei között is szerepel, hogy legalizálja a kannabisz értékesítését szabadidős célokra. A német társadalom ugyanakkor megosztott a kérdésben, a Civey piackutató cég felmérése szerint a lakosság 43 százaléka támogatja az új kormány tervét, szintén 43 százalékuk pedig ellenzi azt – míg 14 százalékuk nem tudott dönteni a kérdésben.

Hírdetés

Hollandia bizonyítja, mivé válik egy ország a laza drogpolitika miatt: a szervezett bűnözés játszóterévé. Szigorúan elutasítjuk a kannabisz tervezett legalizálását”

– nyilatkozta korábban Markus Blume, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. Bár Hollandia valóban a kannabiszfogyasztáshoz való laza hozzáállásáról híres, az országban egyelőre még illegális a kábítószer szabadidős célú felhasználása. Amszterdam azonban hamarosan Málta nyomdokaiba léphet Luxemburggal és Svájccal együtt, míg Olaszországban népszavazás dönthet a kannabisz szabad felhasználásáról.

Az európai kormányok szemléletváltása azok után következett be, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezet (ENSZ) tavaly decemberben úgy döntött, hogy leveszi a kannabiszt a függőséget okozó és veszélyes kábítószerek listájáról.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »