Leépít a Jabil, segít a Bosch

Leépít a Jabil, segít a Bosch

Az elektronikai bérgyártással foglalkozó Jabil Circuit Magyarország Kft. elbocsátandó dolgozóinak egy része a Bosch-csoport miskolci telephelyére kerülhet. Ám aki nem akar Tiszaújvárostól harminc kilométerre ingázni, elvileg az sem kerül azonnal az utcára – értesült lapunk.

Teljes a hírzárlat a Jabil Circuit Magyarország Kft. tiszaújvárosi gyárában amióta megírtuk, hogy a cégnek azért kell elküldenie 620 dolgozót, mert a finn Nokia Ukrajnába helyezi át gyártósorát, az Ericsson pedig hazatelepíti Svédországba. Lapunk azonban megtudta, hogy az amerikai konszern reflektorfénybe került magyarországi leányvállalata milyen tervezettel próbálja kárpótolni a létszámfelettivé válókat. Az érintettek körülbelül háromnegyed része kölcsönzött és határozott szerződéssel alkalmazott munkaerő, a többi dolgozó viszont állományban van, nekik egységesen felajánlotta a menedzsment, hogy a Robert Bosch Kft. miskolci telephelyén dolgozzon. Forrásunk szerint a részletekről még zajlik az egyeztetés a Jabil és a Bosch között. Előbbi 4500 embert foglalkoztat Tiszaújvárosban, utóbbinak tíz telephelyen több mint 12 ezer alkalmazottja van. Míg a Jabil főleg híradástechnikai eszközöket, okostelefonokat szerel

össze, addig a Bosch miskolci részlege autóipari alkatrészek, relék, és elektromos hajtások gyártásával foglalkozik, a termékek között megtalálhatók a klímaberendezések, a villamos motorok és az ablaktörlő rendszerek is. A Jabil belső ügyeit jól ismerő informátorunk szerint aki a Nokia- és az Ericcson-sor leállása után nem tud vagy nem akar a Tiszaújvárostól 30 kilométerre fekvő megyeszékhelyen munkát vállalni, annak az ígéret szerint két-három hónapig állásidőt fizet a cég, ami a gyakorlatban a bér 60 százalékát feltételezi. Ez a semminél több, de anyagi biztonságot aligha jelent: a gyári fizetések többsége a törvényben rögzített bruttó 111 ezer forintos minimálbér, illetve a bruttó 129 ezres szakmunkás-bérminimum körül mozog. Forrásunk szerint a menedzsment abban bízik, hogy ez idő alatt sikerül pótolni a távozó finn és svéd partnercégeket. Ha azonban az ősszel nem helyezi a gyártósorát Tiszaújvárosba legalább két Nokia- vagy Ericcson-kaliberű távközlési, telekommunikációs vállalat, akkor a készenlétben álló dolgozókat elbocsátják. Lapunk úgy tudja, ez esetben egy-két havi végkielégítésnél többre kevesen számíthatnak, ez is három, illetve öt év után jár a törvény szerint. Ez is távlati szolgálatnak számít ahhoz képest, hogy sok dolgozót csak két-három hónapig alkalmaznak napi 12 órában. Információink szerint a Jabil úgy tartaná meg régi alkalmazottait, hogy bevezeti a törzsgárdatagságot, ami öt év után 50, tíz év után 100, tizenöt év után 150, húsz év után pedig 200 ezer forint egyszeri juttatás, aki pedig a cégtől megy nyugdíjba, az 250 ezret kap. Ebben akár a gesztusértéket is láthatnánk, ha a kormánnyal stratégiai partnerségben lévő cég 2010 és 2013 között nem jutott volna milliárdos nagyságrendű állami és uniós támogatáshoz, főként munkahelyteremtésre.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 15.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »