Leégett menekülttáborból mecsetbe menekültek tovább

Felgyújtottak egy menekülttábort a Közép-afrikai Köztársaságban, és elűzték annak mintegy 8500 lakóját – közölte az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet pénteken.

"Mára szinte semmi sem maradt az Elevage nevű táborból" – ismertette az MSF.

Az incidens Bambariban történt, nagyjából 380 kilométerre északkeletre a fővárostól, Banguitól, egy olyan térségben, ahol heves összecsapások folynak a kormányerők és a lázadók között.

A mostanra lángok martalékává lett táborban tavaly év végén kerestek maguknak menedéket a felkelők támadásai elől elmenekült emberek. Több ezren jelenleg egy Bambariban található mecsetben húzták meg magukat az MSF szerint "roppant viszontagságos körülmények között".

"Nyomorúságosak a körülmények. A földön alszunk, védelem, matracok és moszkítóhálók nélkül. Nincs élelem, WC és elegendő ívóvíz sem" – idézte a segélyszervezet az egyik menekültet.

Hírdetés

Értesülések szerint június elején súlyos harcok folytak az Elevage tábor környékén. A katonák akkor felszólították a menekülteket, hogy hagyják el a létesítményt.

Az aranyban és gyémántban gazdag, 4,7 milliós Közép-afrikai Köztársaság politikai rendszere az etnikai és vallási feszültségek miatt ingatag. Bambari az ország negyedik legnépesebb városa, a 2013 és 2017 közötti polgárháború egyik gyújtópontja volt.

A Közép-afrikai Köztársaságban tavaly december 27-én tartottak elnök- és parlamenti választásokat, amelyek első fordulóját 53 százalékkal Faustin-Archange Touadéra hivatalban lévő elnök nyerte. A felkelők nem fogadják el az eredményt, ezért különböző településeket támadtak meg. Bambari térsége ismét harcok színterévé vált.

A bangui vezetés állítása szerint orosz katonai segítséggel sikerült kiűzni a fegyveres csoportok nagy részét a megtámadott településekről, így Bambariból is.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »