Lecsaptak az urológusra: milliós sikkasztással gyanúsítják a kolozsvári sztárorvost

Házkutatást folytatnak a rendőrök és a szervezett bűnözés elleni ügyészek szerdán Kolozsváron az ország egyik legnevesebb urológusa, Mihai Lucan otthonában és magánklinikájában. A gyanú szerint Lucan milliókat sikkasztott a korábban általa vezetett vesetranszplantációs intézettől.
Az ügyészség szervezett bűnözés és terrorizmus ellenes főosztályának (DIICOT) munkatársai összesen öt helyszínhez szálltak ki annak a bűnvádi eljárásnak a keretében, amelyben több mint ötmillió lejes hűtlen kezeléssel gyanúsítják Románia legismertebb urológus professzorát, Mihai Lucant, valamint annak fiát és több egykori beosztottját.

Hírdetés

A nyomozó hatóság azzal gyanúsítja a kolozsvári Urológiai és Veseátültetési Klinika korábbi vezetőjét, hogy 2005 és 2017 között több mint 5,1 millió lejjel (1,1 millió euró) károsította meg az állami intézet költségvetését saját magánklinikája javára.

Lucanék gyakorlatilag saját hasznukra kisajátították a neves kincses városi klinika korszerű felszerelését és orvosi erőforrásait, eközben pedig jelentős számú páciens a Lukmed elnevezésű magánklinikájukon fizette ki az egészségügyi szolgáltatások ellenértékét. A rendőrség tájékoztatása szerint bevett gyakorlat volt, hogy a Mihai Lucan magáklinikáján megműtött betegek az orvosi beavatkozás előtt és után az urológiai intézetben részesültek ellátásban, itt azonban nem fizettek a szolgáltatásokért.

Az ügyészség munkatársai öt kolozsvári helyszínen folytatnak házkutatást, többek között Mihai Lucan orvosprofesszor, valamint a szintén orvosként tevékenykedő fia, Valeriu Ciprian Lucan otthonában, továbbá a Lukmed székhelyén.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »