Lecsapott a vihar a Kékszalagra

Több helyen károkat okozott a szerda esti vihar

Holnap rajtol a Balatonon a Kékszalag, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye.

Bár korábban volt rá eset, hogy a szélcsend volt versenyzők legnagyobb ellenfele, most ez nem várható. Olyannyira nem, hogy egy órával ezelőtt megérkezett a Balaton partjára a vihar.

Jégesővel és felhőszakadással csapott le a vihar a vihar tegnap este Szombathelyre. Rövid idő alatt annyi eső és jég esett, hogy a víz szabályosan hömpölygött az utcákon. A diónagyságú jég jelentős károkat okozott.

A szél fákat döntött ki, és tetőket tépett le.

Csak Szombathelyen több mint 60 helyre riasztották a tűzoltókat.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszóra kora este érkezett meg a vihar: jelentős mennyiségű csapadék esett és feltámadt a szél is.

Egy építkezésnél állványt bontott meg, egy idősebb fának letörte az ágát. Nagyon gyors volt a vihar, alig néhány percig tartott. A katasztrófavédőket további két ágleszakadáshoz is riasztották.

Több helyen kidőlt fák akadályozzák a vasúti közlekedést

A szerdai heves zivatarok nyomán több helyen kidőlt fák akadályozzák a vasúti közlekedést a Balaton északi partján és a Tapolca-Celldömölk vonalon – közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Közleményük szerint este Badacsonytördemic-Szigliget és Tapolca, valamint Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között is fa dőlt a vasúti pályára és elzárta a vágányt. Emiatt a Balaton északi partján és a Tapolca-Celldömölk vonalon 60-90 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk az arra utazóknak – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat már délután több megyében másodfokú riasztásokat adott ki a zivatarok veszélye miatt. A szerda éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt is másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban és Pest megyében, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében. Az ország többi területén a viharok miatt elsőfokú a figyelmeztetés.

Mint kiemelték: heves zivatarok is kialakulhatnak az óránkénti 80-90 kilométeres erősséget meghaladó szélroham és nagyméretű (több centiméteres) jég kíséretében, s több helyen valószínű felhőszakadás is, kisebb körzetekben akár 50 milliméternél több csapadék is lezúdulhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: zivatarokra csütörtök délutánig számítani kell, de heves kísérőjelenségek ekkor már legfeljebb keleten fordulhatnak elő. Ugyanakkor hozzátették, hogy csütörtök éjszakáig a lehulló csapadék mennyisége helyenként összességében szintén meghaladhatja a 30 millimétert, az Észak-Dunántúlon pedig a front mögött viharos széllökésekre is készülni kell.

A heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt csütörtökre is az egész országra első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »