Lecsapott a Matthew hurrikán a karibi szigetvilágra

Lecsapott a Matthew hurrikán a karibi szigetvilágra

Heves esőzések és hatalmas, óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel söpört végig Haitin, Dominikán és Kubán az elmúlt évtized egyik legerősebb hurrikánjaként számon tartott Matthew, és jelenleg a Bahamák felé folytatja útját.

A hurrikán szeme helyi idő szerint kedd este hat órakor érte el Kuba partjait a Guantánamo tartománybeli Punta Calete településnél. A térségben gyakorlatilag teljesen leállt a közlekedés, az ötméteres hullámok miatt víz alá kerültek a part menti települések. A vihar útjában lévő területeken csaknem 1,3 millió embernek kellett elhagynia otthonát.

A hurrikán végigsöpört Baracoa üdülővároson, és elhaladt a guantánamói amerikai haditengerészeti támaszpont és katonai börtön közelében. A katonai bázisról hétszáz családot költöztettek el ideiglenesen.

A Kubából érkező hírekből arra lehet következtetni, hogy ott a hurrikán nem okozott súlyos károkat. A havannai kormány ezúttal is nagy erőfeszítéseket tett a katasztrófa megelőzésére, önkéntesek segédkeztek a veszélyeztetett térségben élők elköltöztetésében.

Mielőtt Kubába ért, a hurrikán végigsöpört a Hispaniola szigetén osztozó Haitin és a Dominikai Köztársaságon. Ott 13 ember halálát hozzák összefüggésbe az ítéletidővel.

Az utóbbi évek legerősebb hurrikánja

Helyszíni jelentések szerint a hurrikán súlyos áradásokat és pusztítást okozott Haitin, amely még nem állt talpra teljesen a 2010-es pusztító erejű, több mint kétszázezer halálos áldozatot követelő földrengés óta. Haszonállatok pusztultak el a hurrikán útjában fekvő farmokon, veszendőbe ment a termény, és több száz lakóház került víz alá. A viharos szél tetőket szaggatott le, üzlethelyiségeket rongált meg, különösen az ország leginkább érintett, déli partvidékén. Egyelőre nehézségekbe ütközik a károk teljes felmérése, mert a viharos szél a távközlési vonalakat is megszaggatta.

A Matthew az egyik legerősebb trópusi vihar, amely az utóbbi években a karib-tengeri térség felett áthaladt. Rövid ideig a legmagasabb, 5-ös fokozatú erősséget is elérte, mielőtt 4-es fokozatúra csökkent. Szerda hajnalban a miami hurrikán-előrejelző központ leminősítette hármas fokozatúra.

Az amerikai meteorológiai szolgálat szerint a Matthew jelenleg a Bahamák felé tart, és helyi idő szerint csütörtök este ér a floridai partok közelébe. A bahamai hatóságok arra szólították a part menti térségben lakókat, hogy a magasabban fekvő területeken keressenek menedéket. Florida egyes részein viharriasztást adtak ki, számítások szerint mire odaér a hurrikán, óránkénti 115 kilométeres szél fogja kísérni, nagy mennyiségű csapadékkal. Készülnek a vihar jövetelére Georgiában, Dél- és Észak-Karolinában egyaránt. Nikki Haley dél-karolinai kormányzó több mint egymillió ember evakuálást rendelte el.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »