„Lebukott” Călin Popescu-Tăriceanu

„Lebukott” Călin Popescu-Tăriceanu

Călin Popescu-Tăriceanu volt miniszterelnök, a szenátus elnöke és egykori kabinetfőnöke, Dorin Marian is részt vett a Paul Lambrino herceg nevéhez fűződő törvénytelen erdő-visszaszolgáltatásokban szintén vádlottként szereplő izraeli üzletemberek, valamint Dan Andronic befolyásos újságíró által Monacóban, illetve Izraelben rendezett partikon – közölte az Adevărul az ügyben elhangzott tanúvallomások alapján.

0Tariceanu-suparat-nervos_bCălin Popescu-Tăriceanu

Mint arról beszámoltunk, Tăriceanut és Mariant is meggyanúsították az ügyben hamis tanúzással és bűnpártolással, mivel azt állították, semmilyen kapcsolatban nem álltak az érintettekkel. Ehhez képest most kiderült, hogy Dan Andronic 2008 júniusában, Monacóban megtartott esküvőjén részt vett Tăriceanu akkori és Adrian Năstase korábbi miniszterelnök is, Andronic ugyanis mindkettejüknek dolgozott tanácsadóként.

Tăriceanuhoz ugyanakkor szoros baráti kapcsolat fűzte a tanácsadói szerződés lejártát követően is, cégei támogatási szerződéses viszonyban álltak az akkor Tăriceanu által vezetett Nemzeti Liberális Párttal (PNL), éppen abban az időszakban, amikor a vitatott restitúciók zajlottak. Az esküvőn ott voltak az ügyben érintett izraeli üzletemberek, Simon Sevesz és Tal Silberstein, valamint az ügy fő vádlottja, Remus Truică is. Egy másik tanúvallomás szerint 2006 vagy 2007 húsvétján Tal Silberstein születésnapi partira hívta meg Izraelbe Tăriceanut, Andronicot és Truicát.

Mint arról beszámoltunk, a DNA hamis tanúzással és bűnpártolással gyanúsítja a volt kormányfőt, akit még áprilisban hallgattak ki az ügyben. Az ügyészség szerint a szervezett bűnözői csoportot Remus Truică dúsgazdag vállalkozó, Adrian Năstase volt kormányfő kabinetfőnöke hozta létre, feltételezett bűntársa pedig többek között Marius Mircovici, Călin Popescu-Tăriceanu egykori miniszterelnök egyik volt tanácsadója, valamint Dan Andronic, a legnagyobb példányszámban megjelenő Evenimentul Zilei napilap vezérigazgatója.

A nyomozati anyag szerint Truică megvásárolta az egykori királyi birtokokat visszaigénylő Paul Lambrino hercegtől, II. Károly román király unokájától az örökösödési jogokat, majd a restitúciós bizottság tagjainak megvesztegetésével anyagi kárpótlást kapott a föld- és erdőterületek ama része után, amelyek az állam tulajdonában voltak, és nem lehetett természetben visszaszolgáltatni őket. A vállalkozó a birtokok értékének mintegy 80 százalékát kérte a közbenjárás fejében. A bűnszervezet az illegális ügylettel 136 millió eurós kárt okozott a román államnak.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »