Lebontják Kuciakék nagymácsédi házát, emlékhellyé alakítják

Lebontják Kuciakék nagymácsédi házát, emlékhellyé alakítják

Emlékművet állítanak a Galántai járásbáli Nagymácsédon a meggyilkolt Ján Kuciak és Martina Kušnírová házának helyén – ezzel állítanának emléket a négy éve elhunyt párnak.

A mytrnava.sme.sk cikke szerint az, hogy pontosan milyen formát is ölt majd az emlékmű, egyelőre kérdéses, az erre a célra készülő pályamunkákat május elején értékelik majd ki. Az emlékmű elkészítésére Nagyszombat Megye önkormányzata írt ki pályázatot még 2021 decemberében, a győztes néhány ezer eurós díjat kap.

A megye az emlékmű építésére, a projektdokumentáció elkészítésére és magára a kiírt pályázatra 250 ezer eurót különített el, szükség esetén pedig kész a többletköltségekről is tárgyalni.

Jozef Viskupič megyefőnök elmondása szerint a meggyilkolt pár hozzátartozói azt kérték, hogy minden a telken álló épületet romboljanak le, azonban ha a győztes pályamunka számol valamelyik objektum akár részbeni megtartásával is, akkor a bírálóbizottság áttárgyalja majd a lehetőségeket.

Hírdetés

Az emlékhelyre érkező javaslatok közül egy kilenctagú zsűri választja majd ki a győztest. Az elbírálásban részt vesz Ján Kuciak édesapja és Martina Kušnírová testvére.

A meggyilkolt pár házának szomszédságában élők egybehangzó véleménye szerint tisztességes zarándokhely Ján és Martina emlékének kijár a tisztességes zarándokhely, ahol megemlékezhetnek rájuk. A szomszédok azonban tartanak attól, hogy ha már nem fogja kapu védeni az emlékhelyet, az esetleg vandalizmus áldozatává válik, esetleg ha park-szerű kialakítása lesz, találkozóhelynek használják egyesek, odaszemetelnek majd.

A megye vezetése szerint azonban a megoldás része lehet az egész érintett terület körbekerítése is – mintegy 10 áros területről van szó.

mytrnava.sme.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »