Leaszfaltozták a Hargita megyei Büdösfürdőre vezető utat

Leaszfaltozták a Hargita megyei Büdösfürdőre vezető utat

Sokkal könnyebbé vált Büdös­fürdő megközelítése, miután a Hargita megyei üdülőhelyre vezető megyei úton közel 6 kilométerrel nőtt az aszfaltozott szakasz hosszúsága – számol be Kovács Attila a kronika.ro-n.

A 123D jelzésű megyei út nyár elején még vízmosáshoz hasonlított, méretes köveket, árkokat kellett kerülgetni a lépésben haladó járműveknek. Csíkszentkirályt elhagyva még 3,5 kilométeren volt aszfaltburkolat, most viszont a tavaly elkezdett, és idén folytatott alapozás után az egykori higanybányához tartozó épülettől már újabb 5,8 kilométeren készült el az első aszfaltburkolat, a kötőréteg.

Az aszfaltút a hegygerincen ér véget, viszonylag közel a Kovászna megyei Erdőfülére vezető út elágazásához. Kiásták az útszéli árkokat, a kisebb patakoknál átereszeket építettek be az útszerkezetbe, több helyen szalagkorlátokat is felszereltek. Tegnap néhány helyen azt láttuk, hogy a nemrég elkészített első aszfaltrétegbe már kisebb gödröket vájtak a nehéz gépjárművek kerekei. Többek között ezért is tartják szükségesnek az építők, hogy idén a kopóréteget is helyezzék az útszakaszra.

„Néhány helyen ki van sodorva a már leterített aszfalt, mert van forgalom, és a fát is hordják, ezért nem hagyjuk tavaszra a kopóréteg leterítését” – szögezte le ottjártunkkor az útfelújítással megbízott székelyudvarhelyi Multipland Kft. egyik illetékese, hozzátéve, az útpadkát is feltöltik. Úgy vélte, amint az időjárás lehetővé teszi, a jelenleg egy rövid szakaszon elterített kopóréteget két hét alatt teljesen elkészítik. Az újonnan készült aszfaltozott útszakasz mindkét végén legtöbb 6,5 tonnás tengelyterhelést engedélyező táblákat szereltek fel, ezek a nehézgépjármű-forgalmat, a rönkszállítókat igyekeznek távol tartani.

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálata közölte, folyamatban van az út további szakaszának felújításához szükséges szerződés előkészítése is, ezt követően kezdődhet a töltés és a tört kő leterítése Büdösfürdő központjáig. Amennyiben novemberben több napig 5 Celsius fok feletti hőmérséklet lesz, akár az első aszfaltréteget is elkészíthetik. Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke úgy nyilatkozott, hogy a több mint 4 millió lejes beruházás költségeit a megyei tanács kénytelen volt saját forrásból fedezni, miután a felújításhoz támogatást biztosító regionális fejlesztési minisztérium felfüggesztette az elszámolások elfogadását forráshiány miatt. Az összeget igyekeznek visszaigényelni a kormánytól annak érdekében, hogy a megye más útjain is elkészülhessenek a beruházásokkal. A büdösfürdői út felújításának folytatása szerinte a tervezőn és a kivitelezőn múlik – írja a kronika.ro.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »