Le Pen szívesen találkozna Petryvel – Lesz-e Nemzeti Front-AfD csúcs?

Egyes politikusok egy ideje már lebegtetik, hogy a Nemzeti Frontnak és az AfD-nek vezetői szinten kellene összeülnie egy eszmecserére. Az ötlet eltérő sikert aratott a két párton belül, van aki örült neki, van aki nem annyira. Összeállításunkban áttekintjük, mi lehetne közös alap a két erő esetleges kooperációja során, és milyen kérdésekben különbözik az álláspontjuk.

A német médiában máris megindultak a találgatások, vajon tényleg egy asztalhoz ül-e a két nemzeti erő. Az első hírek arról szólna, hogy az ötlet nem aratott osztatlan sikert az AfD berkein belül, Le Pen viszont örömmel venné, ha találkozhatna a német euroszkeptikusok vezetőjével.

A kooperáció mellett

A Frankfurter Allgemeine am Sonntag (FAS) szerint az Alternatíván belül Björn Höcke, a párt türingiai vezetője hangoztatja legharcosabban a tárgyalások szükségességét:

“Az AfD és a Nemezeti Front vezetőinek találkozniuk kellene egy eszmecserére, és hogy lássák, miben hasonlítanak. Ősszel akár már a közös munka formáiról is dönthetnénk.”

Höcke szerint az AfD-nek Európa szerte fel kell vennie a kapcsolatot a hasonszőrű pártokkal. Szerinte máris vannak olyan közös kapcsolódási pontok, melyek mentén elindulhatna az együttműködés: mindkét párt meg akarja őrizni a kontinens őslakos népeinek európai jellegét, elutasítja a TTIP-t, valamint lazítana az Európai Unió “Amerika-fixált” külpolitikáján.

A Le Figaronak Le Pen maga vetette föl a találkozó lehetőségét egy interjúban.

És ellen

Azonban Frauke Petry egyelőre nincs elragadtatva az ötlettől, ahogy Alexander Gauland, a párt társelnöke sem. Utóbbi politikus konkrétan “nem tartana szerencsésnek” egy hasonló találkozót.

Hozzátette, hogy az együttműködés problémákhoz vezetne, mivel a tagság egy részének jelentős fenntartásai vannak a Nemzeti Front politikájával szemben.

Legnagyobb meglepetésre pont Beatrix von Storch, az AfD egyik EP-képviselője az egyik olyan politikus, aki ellenzi a közös munkát, ami már csak azért is pikáns, mert a botrányhős politikusnő pont nemrég ült át a Le Pen által gründolt Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének frakciójába. A politikusasszonyt elsősorban a Nemzeti Front szocialista mintájú gazdasági elképzeléseitől veri le a víz.

Bár a német média máris pártszakadást vizionál a véleménykülönbségek kapcsán, azért korántsem ennyire durva a helyzet, és nincsenek olyan kibékíthetetlen ellentétek, sem párton belül, sem a két párt között, amelyek komoly konfliktusokhoz vezethetnének. Sőt idővel az ominózus találkozóra is sor kerülhet, ha megfelelő lesz az időzítés, hiszen több olyan tényező akad a két erő politikájában, ami összeköti őket, mint ami szétválasztja.

Ami elválaszt és ami összeköt

Lássuk röviden, miben hasonlít, és miben különbözik Erópa jelenleg két legfelkapottabb nemzeti pártja.

Bevándorláspolitika

AfD: Határellenőrzést vissza; családegyesítést felejtő; csak képzett, integrálódni hajlandó bevándorlók jöhetnek; aki bűnözik, az mehet haza.

Nemzeti Front: Dettó, annyival megtoldva, hogy munkakeresésnél és családtámogatásnál francia állampolgárok előnyben.

Iszlám

AfD: A politikai iszlám alkotmányellenes; a kulturálisnak pedig nincsenek gyökerei Németországban, de aki akarja, az gyakorolhatja a vallást.

Nemzeti Front: Dettó, annyi hangsúlyos kiemeléssel, hogy a tömeges bevándorlás felelős Franciaország iszlamizálódásáért.

Gazdaság

AfD: Nagyobb egyéni vállalkozói szabadság és felelősségvállalás; a TTIP teljes elutasítása; a bezárt atomerőművek újranyitása; kisebb állam, lazább piaci szabályozás; a multik integethetnek az adómentességnek; helyzetbe hozni a középosztályt; az Oroszország elleni szankciók kuka.

Nemzeti Front: A nyugdíjkorhatár csökkentése 60 évre; protekcionista kereskedelmi politika; egyes ipari szektorok és a bankok államosítása; a francia ipari és mezőgazdasági érdekek törvényi erejű védelme; a TTIP teljes elutasítása; a multik fizetnek, mint a katonatiszt; középosztály heyzetbe hozása, oroszellenes szankciók szögre akaszt.

Európa, NATO és az Európai Unió

AfD: Euroszkepticizmus, eurorealizmus; nagyobb önállóságot a tagállamoknak; ha ez nem játszik, akkor kilépés, vagy egy új európai gazdasági közösség alapítása; a közös valutáról azonnali népszavazás; a NATO maradjon védelmi szövetség, különben lemondhat a németektől.

Nemzeti Front: Azonnali kilépés az EU-ból, és egy Svájcot, illetve Oroszországot magában foglaló páneurópai szövetség létrehozása; a frank azonnali visszavezetése; kilépés a NATO-ból.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »