Le Pen kénytelen balról tűz alá venni Fillont

Le Pen kénytelen balról tűz alá venni Fillont

Francois Fillon meglepetés győzelme az elnökjelölti előválasztás első fordulójában komoly kihívások elé állította Marine Le Pent, a Nemzeti Front jelöltjét. A volt kormányfő remek szereplése gyakorlatilag teljesen borította a radikális jobboldal terveit.

A Politico elemzése szerint Marine Le Pen kampánycsapata mindenre fel volt készülve, csak arra nem, hogy Fillon gyakorlatilag kiütéses győzelemmel nyeri a republikánusok előválasztásának első fordulóját.

Sébastien Chênu, a Le Pen kampánytanácsadója szerint Alain Juppé és Nicolas Sarkozy ellen is komoly stratégiával rendelkezett a párt, ezeket most dobhatják ki az ablakon:

“Juppé kiváló ellenfél lett volna Le Pen számára, (…) ő az előjogokat, az elitizmust és Európát szimbolizálta, mindent, amiből a franciáknak már elegük van.”

Sarkozyt pedig jogi hercehurcái miatt tudta volna tűz alá venni a radikális kampánygépezet.

Fillon álláspontja viszont sok dologban megegyezik a Nemzeti Front politikájával: elutasítja a bevándorlást, a multikulturalizmust, az iszlám térnyerést, oroszbarát és eukritikus.

Balra át!

Marine Le Pen így kénytelen lesz a számára kissé kényelmetlenebb utat választani, és balról támadni a jobboldali jelöltet, ha azt akarja, hogy egyáltalán némi eséllyel vágjon neki a küzdelemnek.

Ez azt jelenti, hogy a radikálisok most Fillon neoliberális programjába szállnak bele teli erővel. Florian Philippot alelnök, aki a Nemzeti Front balos szárnyát képviseli, már támadásba is lendült egy interjúban:

“(Fillon) programját olyan elképzelhetetlen brutalitás jellemzi, ami egyenesen az Európai Uniótól veszi a mintát. Ő egyértelműen egy megszorításpárti liberális, aki (…) a maximálisan kiszabható munkaórák tekintetében is a 48 órás európai irányelvet részesíti előnyben.”

Philippot arra is kitért, hogy szerinte a Fillon Sarkozy bábja lehet, hiszen öt éven át készségesen kiszolgálta az akkori elnök minden politikai igényét.

Egyelőre kérdéses, hogy Le Pennek mennyire sikerül majd ilyen üzenetekkel megnyernie magának a hagyományosan balra szavazó francia munkásosztály széles rétegeit, bár tény hogy a párt a közelmúltban a bevándorlás mellett az egyre feljebb kúszó vidéki munkanélküliség problémájára is nagy hangsúlyt fektetett (bár ezzel inkább a fiatalok körében sikerült növelnie a népszerűségét).

Ha Fillon jövő héten végleg elviszi a republikánus jelöltséget (ami már szinte biztos), akkor valószínűleg egyből nekilát kihangsúlyozni azt a két területeket, ahol lépéselőnyben van Le Pennel szemben:

  • Kormányzati tapasztalat.
  • A katolikusoknak imponáló, konzervatív társadalompolitika.
  • A jobboldali szavazók szempontjából azonban a legfontosabb kérdés az lesz: ki tudja megfelelően képviselni a Brüsszeltől való nemzeti függetlenség témáját és az egyre népszerűbb nemzeti érzést?

    A baloldali szavazók megszerzése pedig két ok miatt is létfontosságú a Nemzeti Front számára: egyrészt ezzel ki tudnák védeni a francia választásokra jellemző, a szélsőségesnek kikiáltott pártokkal szemben érvényesülő népfrontos összezárást, valamint biztosítani tudnának Le Pen számára egy olyan rejtett tartalékot, amit Fillon a maga programjával biztos, hogy nem lenne képes kiaknázni.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »