Le kellett fújni a Hitler születésnapján zsinagógára dobott Molotov-koktélra emlékező menetet

Le kellett fújni a Hitler születésnapján zsinagógára dobott Molotov-koktélra emlékező menetet

2000. április 20-án nemzetiszocialista fiatalok két Molotov-koktélt dobtak az erfurti Új Zsinagóga épületére. Az egyik a ház falán zúzódott szét, a másik a tetőn landolt.

A szomszédban lakók figyeltek fel a zajra és értesítették a tűzoltókat, akik gyorsan eloltották a nem túlzottan nagy lángokat.

A helyszínen az elkövetők levelet is hagytak:

“Ez a támadás teljes mértékben antiszemita alapú! Üdvözöljük a gothai Alkotmányvédelmet. Heil Hitler!”

Ez volt az első zsidó-ellenes támadás Türingia tartományban azután, hogy az egykori NDK beolvadt az NSZK-ba.

Hírdetés

A 20 évvel ezelőtt nem túl nagy lánggal égő molotov koktélról természetesen nem lehet megfeledkezni, ezért az  évforduló alkalmából a Türingiai Tartományi Zsidó Közösség online megemlékezésre szólított fel. Április 20-án, hétfőn 18 órától videóra felvett nyilatkozatokat tettek közzé a Facebookon “Mindenfajta antiszemitizmus ellen – online megemlékezés” címmel. Eredetileg emlékmenetet terveztek, mely a városközponton keresztül vezetett volna, de a COVID-19 járvány miatt le kellett mondaniuk.

A közösség a “Türingiai Szélsőjobboldaliság Elleni Mozgó Tanácsadó Szervezettel” és a “Szélsőjobboldali- és Antiszemita Erőszak Áldozatainak Tanácsadó Testületével” közösen ismét felszólított a “növekvő antiszemitizmus” elleni határozott fellépésre. 

A támadás idején a zsidó közösség akkori vezetője, Wolfgang Nossen, feleségével a zsinagóga feletti lakásban tartózkodott, míg egy másik helyiségben éppen egy vendég rabbi lakott. Egyik sem sérült meg. A két aktivistát, egy 17 és egy 18 éves fiatalembert nem sokkal később elfogták, majd több évnyi, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre ítélték. Társukat, aki autóval szállította őket a helyszínre, és állítólag nem tudott barátai szándékáról, felmentették. Az elítéltek egyike később bocsánatot kért egy Nossennek címzett levélben, melyben kijelentette, hogy szakított a “szélsőséges eszmékkel”. 

Az 1952-ben felavatott Új Zsinagóga az 1938 novemberében, a Kristályéjszakán elpusztított Nagy Zsinagóga helyén áll. Ez az egyetlen zsinagóga, melyet az NDK fennállásának idején építettek.

 


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »