Le kellett állítani az új fehérorosz atomerőmű egyik blokkját

Le kellett állítani az új fehérorosz atomerőmű egyik blokkját

Helyi idő szerint szombat este 7:02-kor az atomerőmű 1-es blokkját lekapcsolták a hálózatról, miután a generátoros biztonsági rendszert aktiválták. A probléma egy biztonsági teszt közben jelentkezett az 1-es blokk “ipari kísérleti üzemeltetése” során.

Tavaly novemberben Alekszandr Lukasenka adta át ünnepélyes keretek között adta át Fehéroroszország első atomerőművét, Asztravec városától nem messze, ám három nappal később felrobbanta a feszültségváltók, és le kellett állítani az áramtermelést. Pár napra rá az atomerőművet újraindították.

A nukleáris erőmű orosz 3+ generációs blokktípust tartalmaz, a Roszatom kivitelezésében. Két VVER-1200 típusú blokkra 2400 megawattnyi energiát termel egy évben. Nem mellesleg Oroszország 10 milliárd eurós hitelt adott Belorussziának a projekthez. Teljesen 2022-re kellene lekészülnie.

Hírdetés

Az atomerőmű megépítése vegyes fogadtatásra talált a lakosság körében, mivel Fehéroroszország súlyos károkat szenvedett az 1986-os csernobili atomkatasztrófa során – az ország negyedét szennyezte be radioaktív sugárzással.

Fehéroroszország szomszédai sincsenek elragadtatva a projekttől, Litvánia fővárosa, Vilnius mindössze 50 kilométerre van az atomerőműtől.

Lukasenka politikai nyilatkozatai sem túl megnyugtatóak. Nemrég kijelentette, hogy egy második atomerőmű megépítését fontolgatja, a többletenergiát pedig bitcoin-bányászatra fordítaná…

Körkép.sk, rflerl.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »