„Lázárt nem lehet integrálni!” – kiosztotta a minisztert a roma jogvédő

„Lázárt nem lehet integrálni!” – kiosztotta a minisztert a roma jogvédő

Egy Facebook-videóban szólt vissza Lázár Jánosnak Setét Jenő roma jogvédő aktivista, amiért a miniszter „migránsozás közben cigányozott is.” Kijelentette: Lázár 800 ezer cigányt sértett meg azzal, hogy a Fidesz által démonizált menekültekhez hasonlította a romákat.

„Lehet, hogy a helikopterek magasságából vagy a vadászkastélyok magányából úgy tűnik, hogy a romák nem integrálódtak, de ezt nem lehet tovább folytatni” – fogalmazott Setét, aki szerint egy európai országban már rég lemondatták volna a minisztert egy ilyen kijelentés után. A jogvédő szerint a Jobbikkal folytatott verseny hevében ragadtatta ilyen szélsőjobboldali kijelentésekre magát Lázár János, de „egy normális politikus nem beszélhet így saját honfitársairól”. Setét hozzátette, nem a romákat, hanem Lázár Jánost nem lehet integrálni a társadalomba.

Hírdetés

Utcafórumon cigányozott

A cigányokat sem sikerült integrálni, a bevándorlókat sem lehet – erről beszélt Lázár János mártélyi utcafórumán szerda este. „Ha egyszer beengedjük őket [a bevándorlókat – a szerk.], akkor el fogják foglalni azt a helyet, ahová bejönnek. Onnantól kezdve az egy mese, hogy lehet integrálni, meg majd barátkozunk, meg majd olyanok lesznek, mint mi, nehogy elhiggye valaki. 600 éve élünk együtt a cigányokkal, és mind a mai napig nem tudtuk őket integrálni, hogy beszéljük világosan. Akkor hogyan tudnánk integrálni olyanokat, akik egy másik világból, egy másik kultúrából, másik identitással jönnek ide? 600 év múlva sem jutunk egyről a kettőre” – jelentette ki a miniszter.

Korábban Orbán Viktor Miskolcon vont párhuzamot a romák városba költöztetése és a bevándorlók betelepítése között. A miskolci roma önkormányzat elnöke akkor bocsánatkérésre szólította fel a miniszterelnököt, Váradi Gábor megengedhetetlen uszításnak nevezte a párhuzamot.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »