Lázári fűnyíró: végül minden hivatal túléli

Lázári fűnyíró: végül minden hivatal túléli

Ellentmondásosnak tartja az újabb és újabb miniszteri biztosok kinevezését és a kormányzati háttérintézmények tömeges megszüntetését az egyik szakszervezet. Lakat egyébként egyetlen hivatalra sem kerül, még az is túléli a bürokráciacsökkentést, amely jogutód nélkül szűnik meg.

Januárban jelentette be az államigazgatást irányító Lázár János, hogy állami hivatalok tucatjait érinti a bürokráciacsökkentés. „A kormány a tegnapi napon célkeresztbe vett 73 állami, országos háttérintézményt, költségvetési szervet, amelyek esetében fölmerül a megszüntetésük, akár jogutóddal vagy akár jogutód nélkül” – mondta akkor Lázár János.

Júniusra kiderült, hogy lakat végül egyre sem kerül. „Húsz százalékkal kevesebb azoknak az intézményeknek a költségvetése, akik beintegrálódtak” – fejtette ki a múlt heti kormányinfón Lázár, hozzátéve: „Majd a miniszterek eldöntik, hogy hogy gazdálkodják ki. Az is egy eszköz, hogy létszámleépítés. A Miniszterelnökségen biztos lesz létszámleépítés”.

Jogutód nélkül egyedül a kreativitás fejlesztésén ügyködő Design Terminál szűnik meg, amely a második Orbán-kormány idején még kiemelt háttérintézmény volt. Kiüríteni az Erzsébet téri épületet sem kell, a terminál az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve folytathatja a munkát.

A lázári fűnyíró a Balassi Intézetet is elérte volna. Az intézet a magyar kultúrát népszerűsíti külföldön. „Itt bent a minisztériumban működik egy kultúrdiplomáciával foglalkozó államtitkárság, és gyakorlatilag ennek az államtitkárságnak a szervezeti keretei között folytatja a Balassi Intézet a tevékenysége ellátását” – mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Magyar Nemzeti Digitális Archívum januártól beolvad Andy Vajna filmalapjába. A vérellátó szolgálat önállósága is megszűnik. „Az Országos Vérellátó Szolgálat feladata ma és bármilyen változás után az, hogy a vérellátást biztosítsa” – kommentált Jákó Kinga főigazgató.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés nehezményezi, hogy a kormány különböző miniszteri biztosok kinevezésével a bürokráciát hizlalja, miközben fontos háttérintézményeket számol fel.

„A kormány az általa fontosnak vélt dolgokra hajlandó pénzt áldozni, hajlandó konzultálni, szakmai körökkel tárgyalni. Ez a bürökráciacsökkentő program például csak olyan értelemben fontos nekik, hogy ők ezt lenyomják mindenkinek a torkán, nem tárgyalnak senkivel. Tehát itt nem az a probléma, hogy van egy limesügyi miniszteri megbízott, hanem hogy egy ekkora átalakítást úgy hajtottak végre, hogy erre nem volt egy miniszteri biztos, nem volt egyeztetés” – fejtette ki Kiss Balázs a tömörülés kommunikációs munkatársa.

A Római Birodalom egykori magyarországi határa a világörökség része lehet, az ezzel kapcsolatos feladatokat irányítja a limesügyi miniszteri biztos.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »