Lázár szerint „trollkodik” az ellenzék

Lázár szerint „trollkodik” az ellenzék

Mengyi Roland ügye, a boltzárral kapcsolatos értesülések, az október 2-ára kiírt népszavazás és Rogán Antalék „találmánya” is szóba került Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Legutóbb július 14-én volt Kormányinfó, így várható volt, hogy bőven lesz miről beszámolni a mai eseményen. Lázár János – miután közölte, hogy lesz néhány olyan ügy, amit „nem fog tudni megúszni”, de felvértezve áll a kérdések előtt – arról beszélt: Szent István ünnepén fontos a büszkeség, amit a teljesítmény alapoz meg, büszkeségünk megerősítésére pedig alkalmas az, ami az elmúlt időszakban a magyar sportban történt. „Minden magyar sportolóra büszkék lehetünk, aki kijutott Rióba” – emelte ki Lázár.

Beszámolt arról is, hogy az olimpia után elemezni fogják a magyar sport helyzetét, és a kormány áttekinti, miben nyújthat segítséget. Megerősítette, hogy Orbán Viktor miniszterelnök Brazíliába utazott, és tudatta: a 2024-es budapesti olimpiai pályázat és a magyar részvétel miatt ez elkerülhetetlen volt

„Ne sunnyogjanak” az ellenzéki pártok

Az október 2-ára kiírt népszavazással kapcsolatban kiemelte: a kormánynak „segítségre van szüksége”. Mint mondta, az Európai Unió nem megállítani, hanem „megszervezni” akarja a bevándorlást, a magyar kormány pedig ettől eltérő álláspontjával kisebbségben van. Úgy véli, ha a polgárok nem állítják meg a brüsszelieket, akkor Brüsszel előbb vagy utóbb be fog telepíteni olyan embereket Magyarországra, akik „nem közülünk valók, és erről nem kérdezik meg a véleményünket”.

Mint mondta, hiba a népszavazáson való részvétel ellen kampányolni, egy igazi demokrata nem kérheti a polgárok távolmaradását. Azok a politikai pártok, akik úgy gondolják, hogy Magyarországon migránsok betelepítésre van szükség, „ne sunnyogjanak”, hanem álljanak ki, és mondják el a véleményüket – közölte Lázár, aki szerint „az ellenzéki pártok tulajdonképpen trollkodnak”. A miniszter szerint egyébként Magyarország ma az egyik legbiztonságosabb ország bevándorlás szempontjából, de azért háromezer fővel meg fogják növelni a rendőrség létszámát.

Tízéves társadalmi program

A miniszter kitért arra is, hogy a kormányban két kabinetet hoztak létre, a stratégiai kabinetet és a gazdasági kabinetet. Itt hónapok óta tartó belső kormányzati vitákat sikerült megoldani, és reméli, hogy a kormány hatékonyságát, a társadalmi egyeztetés lehetőségét is sikerül majd erősíteni. Varga Mihály vezeti a gazdasági kabinetet, Lázár Jánosnak pedig az „iránytartás” a feladata.

Mint mondta, ősszel a miniszterelnök azzal fog megbízni egy kormánytagot, hogy állítson össze egy tízéves társadalmi programot arról, mit tudnak kínálni az országnak 2018 és 2028 között, ugyanis 2018 után lezárul egy uniós fejlesztési ciklus.

Hozzátette: az Eurostat szerint 2010-ben 11,6 százalék volt a munkanélküliségi ráta, ez 5,1 százalékra csökkent. Úgy véli, ez a tendencia folytatódni fog a következő félévben is. Lázár szerint pozitív hatásai voltak a sertéshús áfacsökkentésének: a „fizikai táplálék” után a „szellemi táplálékra” is gondolnak, így az internet áfáját is csökkentik majd.

Az UHT tej áfájával kapcsolatban úgy döntöttek, erre csak akkor van lehetőség, ha garanciát látnak arra, hogy a termelőknél növekszik a felvásárlási ár. Január elsejével tehát csak a friss tej áfája fog érdemben csökkenni. Döntöttek az iskolatej-program folytatásáról is – tudatta a miniszter.

Mentős életpályamodell

Az Országos Mentőszolgálat számára új karrierpálya megnyitását tervezik: új programot szeretnének hirdetni, mely a mentés biztonságát és színvonalát is erősítené. Tájékoztatása szerint ez 6-8 ezer embert érintene.

Felidézte, hogy 2016 szeptember 1-jével az egészségügyi szakdolgozóknál és az orvosoknál is béremelés lesz, valamint hatmilliárd forint értékben döntöttek kórházfelújításról.

Emellett áttekintették az e-számla helyzetét, a fizetési lehetőséget a tervek szerint 2018. január 1-jével vezetnék be – közölte Lázár, és hozzátette: szeptemberben 14 háttérintézmény szűnik meg.

Kérdésre válaszolva tudatta: szükség van járulékcsökkentésre, hiszen enélkül nehéz növelni a foglalkoztatást. Azonban konkrét döntés még nem született az ügyben. Arra is kitért, hogy több zöldterületnek kellene lennie Budapesten, és ha a Kelenföldi pályaudvart fel kell fejleszteni (a metró és a kórház miatt), érdemes megvizsgálni, szükség van-e a Déli pályaudvarra.

Bár a földről nem lesz népszavazás, azt javasolják az Országgyűlésnek, hogy hozzon egy törvényt, mely a földárverések befejezését készíti elő. A földeladásokból származó 270 milliárd forintnyi bevételt – szavai szerint – adósságcsökkenésre fordítanák, azt szeretnék, hogy „a szocialisták által felhalmozott nemzeti adósság” finanszírozására költsék azt.

„Zéró tolerancia”

Lázár elmondta: nincs kétsége afelől, hogy az Országgyűlés felfüggeszti Mengyi Roland mentelmi jogát, és úgy tudja, ezt maga Mengyi is indítványozza. Orbán Viktor – mivel közpénz áll a vélelmezett bűncselekmény középpontjában – az ügy napvilágra kerülése után azonnali vizsgálatot rendet el, ez folyamatban van. Hozzátette: meg kell vizsgálni, lehet-e pályázati ügyben befolyásolni döntéshozókat.

Hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem örül ennek az ügynek. Az ügyészség nyilván körültekintően járt el, ám az ártatlanság vélelme mindenkit megillett, a helyzet tisztázása pedig mindenkinek az érdeke – fűzte hozzá. „Zéró tolerancia van a Fideszben korrupcióügyben” – hangsúlyozta Lázár, aki Mengyi Roland mentelmi jogának felfüggesztése mellett fog szavazni. Értékelése szerint a hatóságok mindent törvényesen tettek, és kizártnak tartotta, hogy bárki ellenkező utasítás adott volna.

A miniszter emellett tudatta, hogy új pályázatértékelői rendszert vezettek be, így külső cégek nem értékelhetnek EU-s pályázatokat. Szavai szerint korábban kialakulhattak „kapcsolatok” és érintkezések. Meggyorsult a pályázatok kiírása, idáig 15500 nyertes pályázat van, a teljes keret 63-65 százaléka kiírásra került – fűzte hozzá.

Bízik Farkas Flórián munkájában

Rogán Antalék „találmányával” kapcsolatban Lázár azt mondta: nem foglalkoztak ezzel a kérdéssel, ő azonban kiállt minisztertársa mellett, és úgy gondolja, hogy a sajtóban megjelent cikkek „egy politikai támadásnak” a részei.

Kitért arra is, hogy Farkas Flórián részt vett a kormány kabinetülésén, és egyeztetést folytattak. Farkas munkája iránt megvan a bizalom, és bár vannak eredmények, az nem menti fel őt az alól, hogy tisztázza magát, ha valamilyen gyanú felmerül – közölte a miniszter, aki szerint Farkas Flórián augusztus 24-én megy az OLAF a meghallgatására.

A vasárnapi boltzárral kapcsolatos hírekre reagálva a miniszter közölte: nem volt szó arról, hogy – akár részlegesen is – újra felmerüljön a kérdés. Kitért arra is, hogy a következő kormányülésen beszélik meg, Eörsi Mátyást jelölik-e a Demokráciák Közössége nevű nemzetközi szervezet főtitkárának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »