Lázár szembemegy Orbán akaratával?

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra készül, hogy nem szavazza meg a vasárnapi boltzár eltörlését – tudta meg az Origó.

Szembeszegül Orbán Viktorral, és nem szavazza meg a parlamentben a vasárnapi boltzár eltörlését Lázár János kancelláriaminiszter – írja miniszterelnökségi, illetve kormányzati forrásra hivatkozva a portál. Pedig a kormányülésen Orbán Viktor miniszterelnök figyelmeztetett: a KDNP-sek kivételével minisztereitől elvárja a támogató voksot, különben az állásukkal játszanak – teszik hozzá.

Úgy tudják, Orbán Viktor a hétfői kormányülésen egyértelművé tette: a kormány beleállt a boltzár eltörlésébe, és az a miniszter, aki ezt nem támogatja a szavazásnál, másnap már nem miniszter. Információik szerint azonban Lázár a kormányülésen kijelentette: ő akkor sem szavazza meg.

Az Origó szerint azt nem tudni, hogy nemmel szavaz, tartózkodik, esetleg távol marad a voksolástól a Miniszterelnökséget vezető politikus.

Nemmel fog szavazni?

A környezetéből származó információkra hivatkozva az Index azt írja, hogy a Lázár János nemmel szavaz a vasárnapi munkavégzés tilalmát tartalmazó törvényt visszavonására. A kancelláriaminiszter a hétfői kormányülésen nem támogatta a boltzár feloldását, és Balog Zoltán erőforrás-miniszterhez, valamint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyetteshez hasonlóan továbbra is kitart amellett, hogy jó lépés volt a bevezetése – fűzik hozzá.

Eltörlik a boltzárat

Mint ismert, a kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást. „Fontosak az elemzések, fontosak a vélemények, de a legfontosabb mégiscsak az, hogyan gondolkodnak erről az emberek” – jelentette ki hétfőn Rogán Antal. A miniszter arra is kitért, mérlegelni kellett, érdemes-e népszavazást tartani a kérdésről, milliárdokat elkölteni erre, politikai vitákat vívni róla.

A közbeszéd tematizálása is mozgathatta a kormányt a szakértő szerint abban, hogy eltörölte a szabad vasárnap intézményét. Szakács András úgy véli: a Fidesznél nem a népszavazástól, inkább az addig vezető úttól féltek, ezért léptek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »