Lázár: nem szeretnénk itt segíteni

Cikkünk folyamatosan frissül.

A jövő hét slágertémája a bevándorlásügy lesz az EU-ban – mondta Lázár János a Kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt: “Magyarország nem utasítja el a segítséget, de ha itt, Magyarországon segítünk ezeknek az embereknek, akkor ide fognak jönni”, ezért “nem szeretnénk itt segíteni”. A magyar kormány kész nemzetközi segélyprogramok finanszírozásában is részt venni – mondta.

A szerb és a horvát határon lévő határzárat meg kell erősíteni, a jövő heti kormányülés egyik témája lesz ez. A kormány döntött arról is, hogy az alkotmány adta lehetőségek közt igénybe veszik a honvédség segítségét. Ezen kívül azt is támogatják, hogy Görögországot segítse a többi uniós tagállam, de azt is jelezte, hogy az EU a magyar határzárra fordított 80 milliárd forintból alig 3 milliárdot adott.

Lázár arra is kitért, hogy Orbán Viktor nemrég azt mondta: százezer ukrajnai menekültet fogadott be Magyarország. A miniszter most úgy pontosított: 50-100 ezer közti azoknak a száma, akik elhagyták Ukrajnát, közülük sokan Magyarországra jöttek, sokan továbbmentek, és egy jelentős részüknek, mivel magyar állampolgárságuk is volt, nem is kellett menedéket kérniük itt.

“A magyar kormány nem foglalkozik ezzel a kérdéssel”, mert erre nincs joga – mondta a miniszter az MNB ügyeivel kapcsolatban. “Mi tiszteletben tartjuk, mint a végrehajtó hatalom, hogy milyen jogszabályokat fogadtak el a törvényhozásban a Nemzeti Bankkal kapcsolatban” – fogalmazott. A kormány most az igazságügy-miniszter útján közreműködne a probléma megoldásában, mert szerintük az lenne a tisztességes, ha az MNB-re ugyanazok a szabályok vonatkoznának, mint többi, eurózónán kívüli jegybankra. “Ami nem magánpénz, az közpénz, azonban az, hogy egy közpénzre milyen szabályok vonatkoznak, az különböző lehet” – mondta Lázár.

Az oktatásügyre is kitért a miniszter: egyelőre annyit ígért, hogy változások jönnek – a részletekről majd a kerekasztal-egyeztetések utánra ígért többet -, azt azonban elmondta, hogy az állami fenntartás és az önkormányzati működtetés kettősségének elve megbukott. A Klik 38 milliárd forintot kap, ebből ki tudják fizetni a számlákat, ám azt, hogy a döntési szintek hol lesznek, újra kell gondolni.

Tízezer hektár kelt el 13 milliárd forintért az első napon – mutatta be Lázár János a földárverések második körének nyitását. Ez szerinte azt jelenti, hogy most még nagyobb az érdeklődés, mint az első körben. Öt mintagazdaságot hoznak létre, köztük Mezőhegyesen egy nemzeti ménesbirtokot hoznak létre – ezzel indokolta azt, hogy felfüggesztették a már befejezett árverést.

Első körben több, mint tízmilliárd forinttal fogják megsegíteni a tejágazat termelőit – jelentette be a miniszter. Ez azt jelenti, hogy a kormány az EU által engedélyezett legnagyobb támogatáshoz próbál közelíteni.

Pakssal kapcsolatban kompromisszumra jutott a kormány Brüsszellel arról, hogy mi a nyilvános az információkból – mondta Lázár. Ezt törvényben rendeznék, a vitás kérdésekben pedig felgyorsultak a tárgyalások – közölte.

Szerző: Sztojcsev Iván


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »