Lázár: Megveszi a Bálnát az állam

Lázár: Megveszi a Bálnát az állam

A Miniszterelnökséget vezető miniszter 105. kormányinfóját tartja.

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

Orbán Viktorhoz hasonlóan Lázár János is köszönetet mondott a budapestieknek, hogy türelmesek voltak a 16+1 néven futó nemzetközi csúcs idején. Magyarország úgy tekint erre a 16 térségre, amely egy esély, tartalék és lehetőség az Európai Unió jövője szempontjából – mondta a kancelláriaminiszter a 105. kormányinfóján. A Budapest-Belgrád vasútvonal kapcsán Lázár emlékeztetett arra, hogy megjelent a kiírás a a vasútvonal hazai szakaszának felújítására.

A kormányülés legfontosabb részleteit is ismertette a miniszter. Elsőként a bevándorlást érintő problémákról beszélt, vagyis mint mondta, meghallgatták a belügyminiszter jelentését a Soros-akták veszélyeiről: az, hogy egy modern világban folyamatos befolyásolási kísérletek vannak, az nyilvánvaló Lázár szerint. Mint mondta, a magyar kormány minden befolyásolási kísérletet igyekszik minimálisra szorítani. A kormány célja, hogy érvényesüljön a nemzeti érdek, szerinte 7 és fél éve próbálják több kevesebb sikerrel csökkenteni a befolyásolást. A miniszter úgy vélte, a migráció változást hozott, közvetlenül érinti az ország szuverenitását, és ez már nemzetbiztonsági kérdés. Soros György bevándorlás kapcsán kifejtett véleménye illetve fellépése a politikus szerint már messze túl megy az általa végzett Magyarországgal kapcsolatos korábbi tevékenységein.

http://mno.hu/

Lázár kifejtette: Sorosék egy bevándorlóellenes országból egy bevándorláspárti országot kívánnak formálni, és ezért mindent bevetnek. A miniszter szerint nem a kormány, hanem Soros kezdte ezt a támadást, a kormány csak reagált, mert nem akar az országból bevándorló országot csinálni. Államtitokra hivatkozva ugyanakkor nem árulta el, miért is jelent valójában Soros nemzetbiztonsági kockázatot.

http://mno.hu/

Hírdetés

A miniszter elmondta, a kormány a 4-es metró kapcsán kialakult helyzetről meghallgatott egy jelentést. Emlékeztetett arra, hogy a beruházás 452 milliárd forintba került, ebből 272 milliárd korrupciós gyanús kifizetésből az OLAF szerint 160 milliárdot vélhetően elloptak a az „SZDSZ-es és szocialista politikusok”. Amennyiben az unió továbbra is vizsgálódik, akkor a 2018-as költségvetésben el kell különíteni egy 60-70 milliárdot a bírság miatt – közölte Lázár János.

A miniszter bejelentette a kormány döntését: az állam megveszi a Bálna épületét a fővárosi önkormányzattól a Magyar Turisztikai Ügynökségnek. Később kérdésre válaszolva annyit árult el, hogy turisztikai célt fog szolgálni az épület.

Ami az egészségügyet illeti: Lázár elmondta, a közellátást végző fogorvosok 3 millió forint támogatást kapnak – erről döntött a kormány. Ez 7,6 milliárd forintot jelent összesen. Ezt most megkapják a fogorvosok, és a jövőben a béremeléseket tekintve ezek a fogorvosok „együtt fognak haladni” a háziorvosokkal – ismertette a politikus. Lázár elmondta azt is, hogy ingyenes védőoltást biztosítanak a kárpátaljai gyermekeknek.

Az egészségügyi sztrájktárgyalók azonban nem elégedettek – vetették fel Lázár Jánosnak. A politikus a kérdésre válaszolva elmondta: a kormány megbízta Balog Zoltánt, hogy tekintse át a béreket, és tárgyaljon a szakszervezetekkel. Lázár szerint bizonyos feltételeket teljesíteni kell, hogy béremelést kapjanak – utalt a háziorvosok helyzetére a miniszter. A politikus úgy vélte, azzal mindenki tisztában van, hogy komoly béremelésre van szükség az egészségügyben, de nem is ez a kérdés, hanem az, hogy milyen struktúrában és feltételrendszerben valósítják ezt meg.

A kérdésre, hogy hazánk megsértette a szabályozást akkor, amikor a filmügyi kormánybiztost, Andy Vajnát monopolhelyzetbe hozta az onlineszerencsejáték-piacon, Lázár azt mondta: az államnak szigorúan szabályoznia kell a területet, adót kell fizetnie minden ilyen tevékenységért, az adóelkerülést üldözi a kormány. Ugyanakkor az a kérdést feltevő riporternek is odaszúrt, kiemelte, reméli, az RTL Klub nem támogatja az adóelkerülést.

http://mno.hu/

Most is elmondható-e a Várkert Bazárról, hogy az Orbán kormány szimbóluma? – kérdezték Lázártól, mivel nagyon sok javítást kellett elvégezni az épületen. A politikus szerint ha egy romokból felújított épületről beszélünk, akkor mindenképpen. A miniszter sokallja a 488 hibát, a vizesedést okolja az állapotáért és azt is elmondta, hogy nagy a forgalom a létesítményben és környékén, ezért alakulnak ki a hibák.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »