Lázár kijelentéseit kifogásolják

Lázár kijelentéseit kifogásolják

Kifogásolja a kancelláriaminiszter egyházi iskolákat méltató kijelentéseit a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, amely a Tanítanék mozgalommal közösen újabb tiltakozóakciókat tervez a közoktatás helyzete miatt. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke elsősorban a gyermekek túlterheltségét emeli ki.

„Szerintem nem lehet abban vita, hogy az oktatás legfontosabb tényezője a gyerek” – a Miniszterelnökség vezetőjének legutóbbi, közoktatással kapcsolatos nyilatkozatára utal az egyik tanárszervezet elnöke. Lázár János ugyanis egy múlt heti mezőtúri ünnepségen azt hangoztatta, hogy az egyházak az oktatás legfontosabb szereplői.

„Csak azt tudjuk bizton, és nekünk, magyaroknak a múlt ezért különösképpen is fontos, hogy az elmúlt ezer esztendő magyar sikerei azon múlottak, hogy a fiatal magyarok keresztények, keresztyének voltak-e és hogy mertek-e jó magyarokká válni. Ez volt a fő kérdés a mögöttünk hagyott időben, és nekünk, akikre a választópolgárok ma ennek az országnak a vezetését bízták, az a meggyőződésünk, hogy a magyar nevelésben, a magyar oktatásban ez a két legfontosabb tartópillér” – mondta korábban Lázár János.

A PDSZ visszautasítja a kijelentést, szerintük az ellentétes az alaptörvénnyel. „A gyereknek pedig joga van arra, a fenntartónak pedig kötelessége, hogy egyforma feltételeket biztosítson mind az egyházi, mind az állami iskolákban is. Nem az egyházi iskolák ellen tiltakozunk, nem az egyházi iskolák háborítanak fel, hanem ez a kijelentés” – adott hangot véleményének Mendrey László.

Ahogyan sok másik korábbi kijelentés és intézkedés is problémát jelent a tanároknak – teszi hozzá a szakszervezet elnöke, és ebben a kormányhoz lojálisnak mondott Nemzeti Pedagógus Kar is egyetért velük. Ők főként a beígért, de elmaradt vagy csak több részletben megvalósult fizetésemelésre panaszkodnak. De ahogy a szervezet elnöke elismeri, más területen is volna még mit javítani.

„A gyerekek részéről csak annyi történt, és itt nem is nagyon lehetett mást ígérni, én azt gondolom, hiszen nem vizsgálták még fölül az alaptantervet, hogy a kerettanterv most lehetőséget ad arra, hogy ne feltétlenül ugyanazokkal az óraszámokkal dolgozzon fel egy adott tananyagot, hanem lehessen átcsoportosítani, vagyis ha valaki úgy gondolja, hogy az ókorra kevesebbet szán, másra meg többet, akkor ezt meg tudja tenni” – így Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A Hír TV információi szerint egyébként a PDSZ és a Tanítanék mozgalom még a karácsonyi szünet előtt tiltakozó akciókat tervez a közoktatás helyzete miatt országszerte.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »