Lázár János újra színpadra áll

Lázár János újra színpadra áll

Miközben Visegrádon zajlik a Fidesz-KDNP zárt frakcióülése, Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője szokásos heti sajtótájékoztatóján áll az újságírók elé.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Számos felvetést tárgyalt meg a kormány a veronai buszbaleset után, ennek eredményeképpen iskolai konzultáció indulhat a buszos osztálykirándulásokról, ezt elméletileg az EMMI vezeti le – közölte Lázár János a tegnapi kormányülés eredményéről. Kikérhetik a szülők és a tanárok véleményét is a kérdésről, ezután változtathatnak a kirándulások szabályozásán is, ha szükségét látják.

Lázár beszámolója szerint Orbán Viktor adott áttekintést a politikai helyzetről a tegnapi kormányülésen, nagyjából azt mondta el, amit az évértékelőn.

Migrációs helyzet a terítéken

A Fidesz-KDNP frakció ma tárgyal a következő feladatokról. A kormány benyújtotta javaslatát a bevándorlók beengedésének szabályairól, ami azt takarja, hogy válsághelyzetben korlátozhatják a bejutó illegális migránsok szabad mozgását. Mint Lázár beszámolt róla a határátlépési pontokon várakozási zónákat alakítanak ki, itt kell megvárniuk a kérelmük elbírását, és nem engedik be addig, amíg nincs számára kedvező ítélet. Aki illegálisan átlép, a rendőrség őrizetbe veszi, és visszaveszi a határra.

Érinti a bevándorlási helyzetet, hogy Brüsszel egységes elektronikus felügyeleti rendszert hozna létre azok számára, akik harmadik országból lépnek be a schengeni zónába. Lázár szerint a magyar kormány tiltakozik, hiszen egyrészt sérti hazánk szuverenitását, másrészt hátrányosan érintheti azokat a határontúli magyarokat, akiknek nincs, vagy nem használják a magyar útlevelüket.

Március elején kerülhet elő az a brüsszeli javaslat, amelynek értelmében rögzítenék a schengeni zónát elhagyó uniós polgárokat. Lázár felhívta a figyelmet ennek visszásságaira, hiszen a határforgalom óriási köztünk és a határos, nem övezetbeli országok között.

„Mindaz, ami a bevándorlás miatt Európában történhet, az veszélyezteti a közbiztonság javítására 2010 óta tett törekvéseinket” – mondja Lázár. Közölte: hét évnyi munka eredményeképpen legalább 30 százalékkal csökkent az elkövetett bűntények száma, és ez tovább csökken majd.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »