Lázár János: Ausztria sok migránst vissza kíván toloncolni

A miniszterelnökséget vezető miniszter a szokásos heti Kormányinfó bevezetőjében mondta el, hogy a magyar és az osztrák hatóságok folyamatosan egyeztetnek.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter gratulált a magyar labdarúgó válogatottnak, a kapitánynak és az MLSZ-nek is. A kijutás is nagy eredmény, a csoportból való továbbjutás is, most a vasárnap esti mérkőzésért szurkolunk.

Figyelmeztetés az Eb helyszínén szurkoló magyaroknak

A labdarúgó Európa-bajnoksághoz kötődik az információ, amellyel a magyar titkosszolgálat rendelkezik, miszerint nagy a valószínűsége egy terrorcselekménynek. Lázár János mindenkitől azt kérte azoktól, akik Franciaországba utaznak, hogy regisztráljanak a külügyminisztérium honlapján. Ezen kívül figyeljék a francia hatóságok figyelmeztetéseit és útmutatásait. A TEK korábban ajánlásokat fogalmazott meg a szurkolók számára. Az Eb még hosszú ideig tart, az információk azt támasztják alá, hogy a veszély fokozódott, mindenkinek óvatosnak kell lennie.

Kormányülés lesz pénteken

A kormány pénteken ülést tart. A legfontosabb az Alkotmánybíróság döntése, amellyel lehetővé tette, hogy az ősszel, szeptemberben, vagy októberben sorra kerülhessen a kvótareferendum. A kormány arra kíváncsi, hogy a magyar emberek miként gondolkodnak. A kérdés, hogy ki határozhatja meg, hogy kivel élünk együtt – mondta Lázár János.

Már intő jel, hogy az EU határügynökségének új vezetője már nem döntéseket hoz, hanem ajánlásokat fogalmaz meg, így a döntés a nemzeti kormányok kezében marad.

Szigorodik az ausztriai menekültügyi törvény

Az osztrák és a magyar hatóságok több egyeztetést folytattak, ezek állandó tárgya a magyar-osztrák határ és az ottani migrációs helyzet. Ausztria korlátozza a területére való belépést. Magyarország csak olyan lépést tud alkalmazni az átutazókkal kapcsolatban, amilyet az osztrák fél is alkalmaz. Ausztria szigorítaná menekültügyi szabályozását, és várhatóan sokakat vissza kíván toloncolni.

Magyarországra be lehet lépni a bevándorlóknak, csak az kérjük, hogy tartsák be országunk és az EU törvényeit. Vonatkozik ez elsősorban a magyar-szerb határra, ahol számosan próbálnak illegálisan magyar területre jutni. Őket – elfogásuk esetén – visszaszállítják a belépési pontokhoz. A magyar-horvát határon gyakorlatilag megszűnt a migráció – mondta Lázár János.

A jövő héten az Európai Tanács ülése várható, amely többek között a migrációval is foglalkozik majd. Körülbelül 45 ezer ember jutott át Európa nyugati részébe, valamint 179 ezer regisztrált, akiket vissza akarnak toloncolni. A magyar kormány álláspontja szerint a migránsok nem Magyarországon léptek be az EU területére, hanem görög földön. A kormány munkacsoportja azon dolgozik, hogy megtalálja a jogi utat, amelynek segítségével érvényesítheti álláspontját.

Minden brit állampolgár joga, hogy elképzelése szerint szavazzon

Lázár János nem kívánt latolgatni a brit EU.népszavazással kapcsolatban, ez szerinte a brit állampolgárok joga. Az Európai Tanács és az Európai Bizottság is pénteken értékeli majd a szavazás eredményét, amely hajnalra várható. A hivatalos információk szerint 46 millió állampolgár regisztrált a szavazásra, tehát óriási az érdeklődés iránta.

„Minden brit választó saját joga állást foglalni országa európai uniós tagságáról, ugyanakkor Magyarország megtisztelőnek tartja, hogy az EU-ban Nagy-Britannia szövetségese lehet” – mondta Lázár János, a Miniszterelnökség vezetője budapesti sajtótájékoztatóján a csütörtökön zajló brit EU-referendumról.

A miniszter közölte: a kabinet pénteki ülésén érdemben foglalkozik majd a népszavazással, értékelni fogja az eredményét.

Emellett a kormányülésen nagyberuházásokról döntenek majd, és az önkormányzati dolgozók minapi sztrájkja is téma lesz. Utóbbival kapcsolatban Lázár János azt mondta, a kormány kész egyeztetni az ágazati szereplőkkel.

A szavazást nem csupán egy nemzeti kérdésként kezeljük, az EU jövőjéről van szó, ránk is hatással van, hogy a világ sorsának alakítója kiléphet az Európai Unióból. Szoros eredmény várható, így ha az EU-ban való maradásra is szavaznak a britek, annak legalább olyan figyelmeztető hatása lesz, mintha a érvényesülne a kilépési szándék. A kilépésnek és a bennmaradásnak is lesznek következményei – szögezte le Lázár János.

Az önkormányzati szféra béremelése

Az önkormányzati szféra béremelési igényével kapcsolatban Lázár János elmondta, a kormány kész az egyeztetésre, ugyanakkor mivel esetükben az önkormányzat a munkáltató, a jogszabályokon módosíthatnak az érdekükben.

Legfelsőbb Bíróság egykori elnökének ügye

Tudomásul vesszük a bíróság ítéletét, végre fogjuk hajtani, de nem értünk vele egyet – mondta el a tárcavezető azzal kapcsolatban, hogy a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága csütörtökön 100 ezer euró megfizetésére kötelezte a magyar államot, Baka András részére.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »