Lázár: Hatalmon maradhatunk 2018 után is

A Fidesz-kormánynak reális esélye van a kormányzás megtartására 2018-ban, de ehhez új programra van szükség – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Lázár János a HBLF (Hungarian Business Leaders Forum) által rendezett XVIII. Pénzügyi csúcstalálkozón kifejtette: „nem rossz” eséllyel vágnak neki a 2018-as választásoknak. Meggyőződése szerint ehhez olyan programra van szükség, amely 2018–2028 között – nagy hangsúllyal a 2020 utáni uniós költségvetési időszakra – Magyarország versenyképességének helyreállításával és növelésével foglalkozik.

„A közpénzügyek kézben vannak”

Jelenleg a magyar gazdaság számai stabilak: a 2,6 százalékos növekedés, a 2 százalék közeli költségvetési hiány azt jelenti, hogy a közpénzügyek kézben vannak, és van gazdasági növekedés – közölte. Hozzátette: csökkenő államadósság és növekvő beruházások mellett, ha valaki ránéz a számokra, azt mondja, itt rendben vannak a dolgok.

A Miniszterelnökség megítélése szerint ez 2018-ig rendben van, de utána érdemben kell foglalkozni azzal, hogy három területen hogyan lehet a versenyképességet növelni – jelentette ki Lázár János.

Mi történik a bérekkel?

Kiemelte: a Fidesznek 2018-ra új programmal kell felkészülnie a választási kampányra, pontosan meg kell mondania, hogyan lesz versenyképesebb a társadalom – az oktatás, az egészségügy –, a gazdaság vagy mi történik a bérekkel. Meg kell mondania azt is, hogy mit fognak tenni azzal a munkabérnyomással, amely érdemben befolyásolja a magyar munkaerőpiaci helyzetet a következő időszakban, vagy mi lesz a járulékok sorsa 2017–2018-ban vagy azután – tette hozzá.

Választ kell adnia a programnak Lázár János szerint arra is, hogyan tud versenyképességi tartalékot képezni a magyar gazdaság vagy hogyan lesz versenyképesebb az állam. Erre a magyar kormányzatnak és a Fidesznek széles társadalmi egyeztetésen alapuló programot kell készítenie – húzta alá.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »