Lázár: Ezek nélkül nem vallhatják magukat magyarnak

Lázár: Ezek nélkül nem vallhatják magukat magyarnak

Minden magyarnak legalább egyszer el kell jutnia a történelem szent helyeire – mondta Lázár János a nagycenki Széchenyi-kastély nemzeti emlékhellyé avatásán. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a gróf születésének 225. évfordulójának alkalmából látogatott el a Sopron melletti településre.

A Széchenyi István életének fontos pillanatait és munkásságát bemutató állandó kiállításnak saját kezű rajzok, használati tárgyak is részei, és most olyan tárgyakat is láthatnak az érdeklődők, amelyekre eddig nem volt lehetőség.

„Nehezen tudom elképzelni, hogy valaki hiányérzet nélkül vallhatja magát magyarnak, ha nem tudja a nemzeti himnuszt, nem ismeri a Szózatot, ha nem olvasta Petőfit, nem ismeri a magyar irodalmat; vagy ha nem járt olyan szent helyeken, mint Pusztaszer, Esztergom, Székesfehérvár a pesti Országház és Nagycenk. Úgy gondolom, úgy kell nevelni a saját gyermekeinket és úgy kell nevelni azokat, akiket ránk bíztak szüleik az általános oktatásban és a köznevelésben, hogy minimum a szent helyeket ismerjék” – fogalmazott Lázár János kancelláriaminiszter.

Széchenyi István születésének 225. évfordulójára a Magyar Nemzeti Bank különleges emlékérmekkel készült, amelyek 2000-es és egyedülálló módon 20 000-es címletben is elérhetőek lesznek.

„A most kibocsátandó emlékérmék mérete is rendhagyó, mintegy reflektálva egyik legnagyobb politikai ellenfelének, Kossuthnak Széchenyiről írt jellemzésére: a legnagyobb ezüst emlékérme a magyarok legnagyobbikának. Öt centiméter átmérőt meghaladó ezüst emlékérmét még nem bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank” – mondta Windisch László, az MNB alelnöke.

A Széchenyi-emléknapon felavatták a kastélyhoz tartozó felújított kápolnát is, a kormány pedig a következő években hárommilliárd forintot fordít a nagycenki kastélyra.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »