Lázár: Egy orvosnak legalább másfél milliós fizetés járna

Lázár: Egy orvosnak legalább másfél milliós fizetés járna

Karácsonyfa mellett ülve adott interjút a Vásárhely24-nek Lázár János.

A kancelláriaminiszter városának fejlesztési terveiről beszélt a lapnak –  például arról, hogy lakások kiutalásával csábítana fiatal orvosokat Hódmezővásárhelyre.

 „Azt javasoltam a képviselő-testületek, hogy hívjunk meg orvosokat, és adjunk nekik öröklakásokat vagy házakat, amennyiben vállalják, hogy vásárhelyen települnek le és a helyi egészségügyi ellátórendszerben vállalnak munkát. Ez a város érdekeit szolgálja, hiszen emberekbe fektetünk be, a helyi közösség erősítésébe. A két világháború között és a 70-es, 80-as években is így történt” – emlékeztetett Lázár.

Ha miniszterelnök úr kérdezné…

A kancelláriaminiszter a téma apropóján kitért az egészségügyi dolgozók bérhelyzetére, de csak többszörös feltételes módban, és a lap kérdésére beszélt összegekről.

Mint mondta, ha a miniszterelnök megkérdezné őt, hogy hogyan lehetne rendbe tenni az egészségügyet (ami ezek szerint most sincs rendben – a szerk.) akkor a bérek megtriplázását javasolná, sőt, ennél nagyobb összegű emelést is elképzelhetőnek tartana.

http://mno.hu/

Egy átlag kórházi orvosnak másfél millió forintot kellene keresnie, míg a legjobb sebésznek, vagy egy magyar orvos-professzornak 10 ezer eurót, azaz mintegy 3 millió forintot. A nővérek, szakápolók esetében hasonló arányú emelést javasolnék. Ezzel az orvosok elvándorlását, a feketemunkát, a visszaéléseket és a hálapénzek rendszerét is rendezni tudnánk

mondta a kancelláriaminiszter, aki ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy a kormány most jó úton jár, hiszen a legmagasabb szakápolói fizetés az emeléseknek köszönhetően bruttó 250 ezer forint, egy 40 éves gyakorlattal rendelkező orvos alapbére pedig bruttó 550-600 ezer forint.

Belföld MN Jobbik: Gazdasági és demográfiai katasztrófával fenyeget az elvándorlás Az ellenzéki párt szerint a kormány még a probléma létezését is vitatja.

Lázár jóval magabiztosabban beszélt választókerületének infrastrukturális fejlesztéseiről: mint mondta, az elmúlt négy évben közel 250 milliárd forint érkezett a térségbe – arra nem tért ki, hogy ennek java része uniós alapokból érkezett.

„Ha valaki 1990-ben azt mondta volna, hogy 25 év múlva 2 százalékos lesz a munkanélküliség, minden utca aszfaltos lesz, négysávos autóút köti össze Szegedet Vásárhellyel, és épülőben van egy villamos, ami összekapcsolja a két várost, sokan úgy reagáltak volna, hogy, aki ilyet mond, az nem normális” – jegyezte meg a miniszter, aki az „ összefogás és közös munkának” tudja be az eredményeket.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »