Lázár: Csökkenhet a tej, a tojás és a baromfi áfája

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón bejelentette: véglegesítették kedd este a 2017-es költségvetést.

Felsorolta a főbb pontokat, melyek szerint

míg a sertéshús után a tej, a tojás és a baromfi áfája is 5 százalékra csökkenhet jövőre, ami 100 milliárd forintot jelent, a kenyér áfája nem csökken, az szja 15 százalék marad, 15 ezer forintos családi pótlék járna egy gyerek után, az éttermi áfa 27-ről jövőre 18-ra, 2018-ra 5 százalékra csökken, a pedagógusok, rendőrök, katonák, állami tisztviselők után a mentőszolgálat és az adóhivatal dolgozói kapnak önálló életpályamodellt, és a 18 százalékra csökken az internetszolgáltatások áfája.

Májusban lesznek újra földárverések

A földárverések harmadik, és egyben utolsó köre májusban indul. Egy hónapig lesznek árverések, a feltételek nem változnak, ár- vagy területcsökkenés nem lesz.

Beszámolt arról, hogy az eddigi árverésekből 240 milliárd forint bevétele származik az államnak. Mintegy 10 ezer gazda vásárolt földet, de közülük csak tíznek a neve forog közszájon – jegyezte meg az MTI szerint. Hozzátette: az értékesítések elérték társadalmi céljukat, minden gazda előtt megnyitották a lehetőséget.

Feszülten várják a Kúria döntését

A Kúria május 3-án dönt a kormány illegális bevándorlással kapcsolatos népszavazási kezdeményezéséről. Lázár szerint a kormány várja az alkotmánybizottság döntését, mert „a bürokrácia áll szemben a demokráciával.” Szerinte Európa bürokráciában gondolkozik, míg a magyar kormány a népre bízná a döntést, hogy ki kaphat lehetőséget letelepedni.

Az önkormányzatok döntenének a városképről

Lázár azt is bejelentette, a héten benyújtja a településképi törvényt. Ez alapján minden önkormányzat helyi rendeletben szabályozhatná, hogy milyen építkezések felelnek meg a városképnek. Az intézkedésről ötpárti egyeztetést is tartani fognak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »