Lázár: Brüsszel a felelős a brexitért

Lázár: Brüsszel a felelős a brexitért

Nagy-Britannia kiválása jobban fog fájni az Európai Uniónak, mint a szigetországnak. Ezt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte a Budapesten rendezett brexit-konferencián. Mike Price brit kereskedelempolitikáért felelős államtitkár azt mondta: hazája nem hagyja el teljesen Európát.

Hozzátette, hogy az Európai Unió gazdasági teljesítménye az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent. A brit gazdaság viszont erős, ezért nem tört ki az Egyesült Királyságban pánik a népszavazás után a miniszter szerint.

A kereskedelempolitikáért felelős brit államtitkár arról beszélt, hogy az Egyesült Királyság a jövőben is Európához tartozik, de kapcsolatait megerősíti a világ többi részével, hogy globális központtá váljon. „Mi vagyunk a világ egyik legerősebb gazdasága, erős gazdasági alapokkal. Miénk a világ egyik legversenyképesebb vállalati adója, stabil a törvényi környezet, a 10 legjobb egyetem közül 4 nálunk van, munkaerőnk képzett, a megfelelő időzónában vagyunk a globális kereskedelem szempontjából” – mondta Mike Pierce.

Nagy-Britannia a kilépés után is szeretne hozzáférni az unió egységes piacához. A visegrádi országok ebbe csak akkor mennek bele, ha London nem korlátozza a lengyelek, csehek, szlovákok, magyarok munkavállalását az Egyesült Királyságban. Ha a V4-ek követelése megvalósul, azzal a brexit-tábor egyik fő kampányígérete hiúsul meg. Theresa May brit miniszterelnök a kivárás mellett döntött, és Nagy-Britannia kiválásáról csak jövőre kezdi meg a tárgyalásokat az EU-val.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »