Lavrov szerint az USA eltűri Nuszra Front jelenlétét Kele-Ghoutában

Lavrov szerint az USA eltűri Nuszra Front jelenlétét Kele-Ghoutában

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov figyelmeztetett a Jabhat Fateh al-Sham- korábban Al-Nuszra Front néven ismert – fegyveres csoport fenyegetésére, mint az erőszak legfőbb forrására a szíriai Kele-Ghouta régióban, bírálva az Egyesült Államokat, amiért az semmilyen komolyabb lépést nem tesz a terrorista csoport ellen.

. mondta Lavrov pénteken az üzbég külügyminiszterrel, Abdulaziz Kamilovval tartott közös sajtótájékoztatóján, Moszkvában.

“Még mindig nem nyilvánvaló számunkra, hogy az Egyesült Államok által vezetett koalíció valódi célpontnak tekinti e Nuszra Frontot. Mi természetesen felhívjuk amerikai kollégáink figyelmét, azonban nem látjuk, hogy észrevételeink hatással lennének rájuk”. – tette hozzá.

 A Damaszkusz közelében fekvő Kelet-Gútában az elmúlt napokban újra fokozódott az erőszak, a terroristák által az összegyűlt tömeg ellen indított ismételt támadások miatt.

 Az orosz diplomácia vezetője rámutatott az ENSZ Biztonsági Tanácsának Kelet-Ghoutára vonatkozó legújabb tűzszüneti javaslatára, azzal érvelve, hogy a kezdeményezés semmilyen garanciát nem nyújt arra, hogy a fegyveresek ténylegesen leállítják az erőszakos támadásokat.

 A Svédország és Kuvait által előkészített 30 napos tűzszüneti terv célja, hogy lehetővé tegye a humanitárius segélyek régióba való eljuttatását és az egészségügyi evakuáció megkezdését.

 “Nincsenek válaszok arra a kérdésre, hogy a militánsok tekintettel lesznek a humanitárius szünetre, és ténylegesen abbahagyják Damaszkusz lakóövezeteinek bombázását.  Erre vonatkozóan semmilyen garanciát nem kaptunk” – mondta Lavrov.

Lavrov rámutatott a szíriai békeszerződésre irányuló asztanai tárgyalások jelentőségére, azzal érvelve, hogy a Nyugat a kezdeményezés aláaknázására törekszik, mivel az gátat szab a Szíria dezintegrációját célzó folyamatos erőfeszítéseinek.

Oroszország, Irán és Törökország 2017 januárjától folytat béketárgyalásokat a kazah fővárosban. A három ország együttesen a békefolyamat aktív irányítója.

Orientalista.hu – Vivkamar, Press TV


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »