Lavrov és Sojgu vezeti a Putyin-támogató párt listáját, Medvegyev nem lesz jelölt

Szergej Lavrov külügyminiszter és Szergej Sojgu védelmi miniszter fogja vezetni a kormányzó Egységes Oroszország jelöltlistáját a szeptemberi parlamenti választáson – jelentette be Vlagyimir Putyin elnök szombaton, a párt kongresszusán.

A döntés célja az, hogy növelje a párt szavazói támogatottságát. A Putyin megbízható támogatójának számító Sojgu és Lavrov nagyon népszerű az oroszok körében. A párt listáján való szereplés megválasztásuk esetén sem jár képviselői kötelezettséggel.

Dmitrij Medvegyev volt elnök és volt miniszterelnök, az Egységes Oroszország vezetője nem szerepel a jelöltlistán. Medvegyev 2020 januárjában távozott a kormányfői tisztségből, és azóta a nemzetbiztonsági tanács alelnöke. Felmérések szerint a politikus népszerűsége alacsony.

Bár továbbra is az Egységes Oroszország dominálja az orosz belpolitikai életet, támogatottsága csökkent az elmúlt időszakban. A Levada Független Elemzőközpont áprilisi felmérése szerint csak a szavazók 42 százaléka voksolna a pártra a választáson.

A pártkongresszuson Putyin az Egységes Oroszország folyamatos megújulási és fejlődési képességét dicsérte. Az elnök az infrastruktúrát, az oktatást és az egészségügyet jelölte meg a jövőbeli beruházások célpontjaként.

Hírdetés

"Az emberek jóléte az egyik legnagyobb érték" – hangsúlyozta.

Az Egységes Oroszország alapításában Putyin is részt vett húsz évvel ezelőtt, de sohasem volt a párt tagja.

Oroszországban szeptember 19-én választják meg a parlament alsóházának (duma) 450 képviselőjét. A voksolás fontos Putyin számára, aki szeretné bebetonozni hatalmát a 2024-es elnökválasztás előtt. A 68 éves vezető, aki több mint két évtizede áll Oroszország élén, a tavalyi alkotmánymódosítások következtében akár 2036-ig is hatalmon maradhat.

Putyin egyik legádázabb ellenfele és kritikusa, Alekszej Navalnij, valamint szövetségesei nem indulhatnak a választáson, miután szélsőségesnek nyilvánították őket.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »