Lavrov: az ENSZ szíriai különmegbízottja szabotálja a szíriai béketárgyalásokat

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azzal vádolta kedden Staffan de Misturát, az ENSZ szíriai különmegbízottját, hogy szabotálja a szíriai béketárgyalásokat.

Magyar Menedék - Horthy-naptár

Az orosz külügyi tárca Minszkben nyilatkozó vezetője szerint a világszervezet több mint fél éve Mistura segítségével szabotálja a Biztonsági Tanács (BT) 2254-es számú határozatát, amelynek értelmében “előfeltételek nélkül” kellene folyniuk a szíriai béketárgyalásoknak. A szíriai kormánynak és a “hazafias” ellenzéknek ezért nem maradt más választása mint, hogy “saját maguk ragadják meg a kezdeményezést, és elindítsanak egy belső szíriai párbeszédet” – hangoztatta Lavrov.

Lavrov a nap folyamán a szíriai konfliktus rendezési lehetőségeiről tárgyalt telefonon amerikai kollégájával, John Kerryvel – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárca szerint a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte és abban a miniszterek az ENSZ BT-határozat végrehajtásának szükségességéről tanácskoztak, miszerint a belső szíriai tárgyalásokat előfeltételek nélkül kell elindítani.

Kerry és Lavrov szintén szót ejtett a kelet-aleppói helyzet normalizálásáról. Ebben a városrészben ellenzéki fegyveres csoportok sáncolták el magukat, köztük is vezető szerepet játszik az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető Fatah as-Sám (korábban: an-Núszra Front) – emlékeztetett a minisztérium.

A tárca hozzátette, hogy Kerry és Lavrov más aktuálpolitikai kérdésről is egyeztetett, így a jemeni és az ukrajnai helyzetről, valamint a közel-keleti válság rendezéséről is. Lavrov kedden Boris Johnson brit külügyminiszterrel is tanácskozott telefonon Szíriáról. Johnson a telefonbeszélgetés során felszólította Moszkvát, hogy győzze meg a vele szövetséges szíriai kormányt: hagyjon fel az aleppói hadművelettel, és engedjen segélyszállítmányokat az ostromlott városba.

A világszervezet Biztonsági Tanácsa 2015 decemberében fogadta el 2254-es számú határozatát a szíriai politikai átmenetről. A dokumentum értelmében a polgárháború dúlta közel-keleti államban fél éven belül egységkormányt kellett volna felállítani, emellett új alaptörvényt kidolgozni, illetve másfél éven belül parlamenti és elnökválasztást tartani.

Ugyanakkor az ENSZ közvetítésével Genfben rendezett béketárgyalások több fordulója is zátonyra futott.
2015 szeptembere óta pedig Oroszország is beavatkozott a szíriai konfliktusba a damaszkuszi rezsim oldalán.
De Mistura Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszterrel közösen kedden részt vesz a német szociáldemokrata párt (SPD) parlamenti frakciójának rendezvényén, amely Szíria és a Közel-Kelet jövőjével foglalkozik majd. Az este során Steinmeier átadja a különmegbízottnak a német ENSZ-társaság által adományozott Dag Hammarskjöld-becsületmedált. Mistura mellett Angela Kane német ENSZ-diplomatát is kitüntetik ezzel a díjjal. Kane 2015-ig a világszervezet leszerelésügyi megbízottja volt.

A világszervezet egykori svéd főtitkáráról (1953-1961) elnevezett kitüntetést olyan személyiségek kapják, akik az ENSZ szolgálatában kiemelkedő módon hozzájárultak nemzetközi problémák megoldásához.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »