Lavrov: Ankara és Moszkva felújítja együttműködését a terrorellenes küzdelemben

Oroszország és Törökország felújítja terrorellenes együttműködését és összehangolja hadseregei tevékenységét a Szíriában harcoló dzsihadisták legyőzése érdekében – jelentette be pénteken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a török kollégájával Szocsiban folytatott megbeszélését követően.

„Van egy kétoldalú, diplomáciai szakértőkből és speciális szolgálatokból álló csoportunk a terrorellenes küzdelemre. Ennek a csoportnak a munkája az utóbbi hét hónapban be volt fagyasztva, de most megállapodtunk abban, hogy folytatjuk a munkát” – mondta Lavrov a Fekete-tenger partján található orosz üdülővárosban.

Az orosz tárcavezető és Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter először találkozott azóta, hogy a két ország bejelentést tett a kétoldalú kapcsolatok helyreállításáról szerdán, egy nappal az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren történt, több mint 40 halálos áldozatot követelő terrortámadás után.

A török-orosz viszony még tavaly novemberben romlott meg, azt követően, hogy a török légierő lelőtt egy Szíriában bevetést végrehajtó orosz harci repülőgépet. Moszkva megtorlásul gazdasági szankciókkal sújtotta Törökországot.

Cavusoglu a találkozó után újságíróknak arról beszélt, hogy Törökországnak és Oroszországnak együtt kell dolgoznia a Szíriát öt éve sújtó válság politikai megoldásáért.

A RIA orosz hírügynökség által idézett diplomáciai vezető Lavrovnak azt mondta, hogy Ankarát azért veszik célba a terroristák, mert közvetlenül harcol a Szíriában és Irakban is tevékeny Iszlám Állam (IÁ) szervezete ellen.

Az Interfax orosz hírügynökség szerint a török külügyi vezető beszélt arról is, hogy már augusztusban – vagyis még a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20 országcsoport szeptemberi pekingi csúcsértekezlete előtt – találkozhat egymással Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan.

Rovatok: KülföldTelepülés: OroszországCímkék: Szergej Lavrov, Oroszország, Törökország, Mevlüt Cavusoglu, diplomácia, terrorizmus, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »