Látványos a fellendülés a hajóspiacon

Látványos a fellendülés a hajóspiacon

Minden eddiginél több kiállító vett részt a 21. Balatoni Hajókiállításon. Több mint 50 hajót – vitorlásokat, motorcsónakokat és elektromos jachtokat – vonultattak fel a balatonkenesei kikötőben.

Az ország legnagyobb vízi hajókiállítása évről évre népszerűbb. Ki lehet próbálni a legújabb típusokat, és szakmai programmal is készültek a szervezők.

„Elmondható a hajóspiacról, hogy az elmúlt években egy látványos fellendülés vette kezdetét. Egyre több hajót vásárolnak újra az emberek, és a klasszikus vitorláshajók mellett megjelentek az elektromos hajók is a Balatonon, de a kiállítás nem csak a Balatonra mutat be hajókat, hanem a Dunára, Tiszára és egyéb tavainkra, úgyhogy motoros hajókínálat is van” – mondta Rápolthy Edit, a Balatoni Hajókiállítás szervezője.

A balatoni igényeket legjobban a hazai gyártású hajókkal lehet kiszolgálni, vallja az egyik magyar cég vezetője.

„Egyre többen jönnek arra rá, hogy nem képesek működtetni, nem képesek hajózni egy nagy hajóval, amit már megvettek esetleg korábban, és eladják, vesznek inkább egy vízparti apartmant, és egy kisebb hajót. Ugye lakásnak kényelmesebb a vízparti apartman, és mint vitorlázási élmény egy kisebb hajó, ami mozgékonyabb, sportosabb, nagyobb élményt ad” – fejtette ki láng Péter, a Vega Yachtsport Kft. vezetője.

Magyarországon több mint 30 ezren vitorláznak, közülük 3700-an versenyzők. A sportág egyre népszerűbb, az olimpiai eredmények azt mutatják, hogy a nemzetközi élvonalban is helyük van a magyaroknak – mondta a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkára.

„Egyre többen érdeklődnek a sportágunk iránt, és én azt gondolom, hogy mindenképpen jó hatása lesz ennek. Az ifjúsági sport utánpótlásának az eredményét már látjuk is, a legkisebb hajóosztályban, az optimistben a létszám körülbelül 30 százalékot nőtt az elmúlt két évben, ami előrevetíti azt, hogy a többi hajóosztályban is nőni fog a létszám” – mondta Holczhauser András.

A hétvégi kiállításon a hajók mellett különleges vízi járműveket is megtekinthettek a látogatók.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »