Látogatás a tiszta beszéd birodalmában

Kerekecske, gombocska, hová fut a nyulacska? Ugye hányszor eljátszottuk ezt a csemetéinkkel, unokáinkkal? Alkalmat ad e kis versike a csiklandozásra és a szavak morzsolgatására is. Épp ez utóbbi, a beszédkészség, illetve a megkésett beszédfejlődés okoz gondot egyre több kisgyermeknek.

Ahhoz, hogy az akadályokat leküzdjék és iskoláskorba érve tisztán beszéljenek, a logopédus szakértelmére is szükség van. De nagyon jó segítség lehet a teljesen laikus szülők számára a Látogatás-könyvek sorozata is.

– mesélte ma7.sk portálunknak a könyvek születéséről a sorozat szerzője, Szabó Szilvia magyarországi mesterlogopédus, gyógypedagógus és köznevelési szakértő.

A könyvek célcsoportját a 2–7 éves kor közötti gyermekek alkotják, tehát a még nem beszélő apróságoktól kezdődően, az óvodáskoron át, egészen az iskolába lépésig nyújt mankót a szülőknek és a gyermekeknek, hogy közösen tegyenek egy nagy utazást a beszéd és a hangok játékos birodalmában.

– tudjuk meg a szakembertől.

A fejlesztőkönyvek felvidéki terjesztését a bősi Camino Könyvesház végzi, de már eljutottak a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programban épített és felújított óvodákba is.

– meséli Fenes Mónika, a Camino Könyvesház tulajdonosa, akit egyre több szülő keres fel azzal, hogy szeretné megvásárolni ezeket a könyvecskéket-munkafüzeteket, amelyekhez szókártyák és motivációs matricák is tartoznak.

Hírdetés

Többnyire a logopédus ajánlására jönnek, aki maga is dolgozik ezekből a beszéd- és más képességeket fejlesztő kiadványokból. A könyvek jó híre szájról szájra is terjed, egyik szülő a másiknak ajánlja, teszi hozzá a lelkes könyvárus. Azt azonban kicsit furcsállja, hogy az óvónők és az alsó tagozatos tanítónők egyelőre nem érdeklődnek a sorozat kötetei iránt, pedig ők is nagyon jól tudnák használni. Talán azért nem keresik, mert egyszerűen nincs idejük a rászoruló gyermekekkel egyenként is foglalkozni.

Bertók Beáta logopédus egyike azon felvidéki szakembereknek, aki remekül tudja használni a Látogatás-könyveket a terápia során.

A magyar nyelvű segédeszközöket, könyveket, amelyek a magyar ajkú gyermekek fejlesztéséhez szükségesek, eddig mindig Budapesten szerezte be a logopédiai könyvesboltban, ezért is jelent számára könnyebbséget, hogy a bősi könyvesboltban már jó ideje megvásárolhatók a Látogatás-könyvek.

A harmincéves gyakorlattal rendelkező logopédus is alátámasztja a könyvek szerzőjének tapasztalatát, vagyis hogy nagyon sok a megkésett beszédfejlődésű gyermek. Rengeteg a pösze, a hanghibás gyerkőc, akiknek többnyire már nemcsak egy-egy betű kimondása okoz gondot, hanem halmozottan jelentkeznek a problémák. Talán ez a felgyorsult világ, a túl sok inger teszi, hogy egyre kevesebb a tisztán beszélő kisgyermek.

– meséli.

Szóba kerül az égető logopédushiány is. Ilyen szakemberből országszerte kevés van, eleve kevés jelentkezőt vesznek fel az egyetemre. Ráadásul Szlovákiában nincs magyar nyelvű logopédusképzés. Hamarjában fel is tudja sorolni azokat a felvidéki magyar logopédusokat, akiket ismer, ezek többsége lassan, de biztosan közelít a nyugdíjkorhatár felé.

teszi hozzá Bertók Beáta.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2020/42. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »