Latin-Amerikában leselejtezett orosz fegyvereket adna Ukrajnának az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok közel 50 milliárd dollár értékben nyújtott katonai és humanitárius segélyt Kijevnek az orosz-ukrán háború eddigi tizenegy hónapja során. Washington azonban új irányt kíván szabni támogatásának: felszólította közép- és dél-amerikai partnereit, adják át neki a régi szovjet-orosz gyártmányú katonai felszereléseiket, amelyeket aztán az amerikaiak eljuttatnak az ukrán hadseregnek. A Pentagon végső célja azonban az, hogy új piacokat találjon az amerikai hadiipar számára – számolt be az Amerika Hangja (VoA) online kiadása.

A Közép- és Dél-Amerikában, valamint a Karib-térségben zajló katonai műveleteket felügyelő amerikai tisztviselők lehetőséget látnak arra, hogy rávegyék ezeket az országokat régi típusú szovjet, illetve orosz gyártmányú fegyvereik átadására. Az amerikai védelmi minisztérium célja, hogy összegyűjtse az orosz hadifelszerelést és elküldje Kijevbe, hogy az azokat jól ismerő ukrán katonák eredményesebben tudják felvenni a harcot az orosz megszállókkal szemben – számolt be az Amerika Hangja (Voice of America, VoA) internetes kiadása.

Hírdetés

„Együttműködünk azokkal az országokkal, amelyek orosz hadieszközökkel rendelkeznek. Célunk, hogy vagy elajándékozzák azokat, vagy lecseréljék amerikai felszerelésre” – fogalmazott Laura Richardson tábornok, az Egyesült Államok Déli Parancsnokságának vezetője a washingtoni Atlanti Tanács által rendezett videókonferencián. Richardson előrebocsátotta, hogy a Pentagon előrehaladott tárgyalásokat folytat hat latin-amerikai országgal, de részleteket nem közölt. „Protokolláris okokból nem kívánunk részletekbe bocsátkozni a szuverén nemzetek védelmi forrásairól, sem spekulációkba belemenni az Ukrajnának nyújtandó támogatásról, amelyet még nem jelentettek be” – mondta José Ruiz, az Egyesült Államok Déli Hadseregcsoportja, a Southcom szóvivője a VoA-nak. Hozzátette:

„Ha partnereinknek lehetőséget teremtünk arra, hogy amerikai védelmi eszközöket vásároljanak, mi azt kínáljuk, amit jobb alternatívának tartunk.”


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »