Láthatatlan törékenység

Mérlegre kell tennünk személyes életvitelünket, de egyházi életünket is – figyelmeztet Fekete Károly. A tiszántúli püspök a rendkívüli eseményekkel teli elmúlt fél évet értékelte a Tiszántúli Református Egyházkerület honlapján megjelent videóban.

Számtalan módon bebiztosítjuk magunkat, mégis tehetetlenek, kiszolgáltatottak vagyunk egy láthatatlan, mikroszkopikus vírussal szemben – foglalta össze a koronavírus-járvány tanulságait Fekete Károly a tizenegy perces beszélgetés elején. Ugyanakkor a nehézségek és veszélyek mellett számos pozitívuma is volt a tizenkét hetes bezártságnak: sokan megérezték a gyülekezet, a közösség hiányát, a lelkipásztorok többségének eszköztárába bekerültek az addig ellenségnek tartott technikai eszközök, valamint több időt tudtak tölteni a családjukkal és a felkészüléssel a szolgálatokra.

Fekete Károlyt, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspökét Tóth-Mihala Veronika lelkipásztor kérdezte

A Zsinat lelkészi alelnöke arról is beszélt, hogy az egyházi vezetés is egy analógia nélküli időszakot élt át, egyházkerületi, országos és Kárpát-medencei szinten is. Mint mondta, a veszélyhelyzet megmutatta, hogy igenis szükségesek a személyes találkozások, mert a másik ember tekintetét az operatőr nem tudja pótolni, azonban súlypontáthelyeződésekre, a fontossági sorrend átgondolására, időnk és energiánk jobb beosztására igenis szükség lehet.