Látássérültek szolgálják fel a vacsorát a sötétben egy brassói étteremben

Látássérültek szolgálják fel a vacsorát a sötétben egy brassói étteremben

Sötétben vacsorázásra hívják meg a brassói látássérültek az érdeklődőket, hogy megtapasztalják, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük nap mint nap fogyatékossággal élő társaiknak. 

vacssot_b

A vasárnap estére kitűzött Vacsora a sötétben (Cină pe întuneric) elnevezésű eseménynek egy, az óvárosban található étterem ad otthont – számol be a Mediafax hírügynökség. A résztvevők teljesen fénymentes környezetben fognak vacsorázni. Az ételt látássérültek szolgálják fel, a vendégek pedig felszolgálóik segítségére szorulnak, hiszen kizárólag Braille-írásos étlapok állnak majd rendelkezésükre.

„A Braille-írás olvastatásával az a célunk, hogy a résztvevők érzékeljék, mennyire nehéz a látássérülteknek megfelelniük a mindennapokban, mennyire nehéz tájékozódniuk Braille-írású feliratok hiányában” – tájékoztatott Irina Coșescu, a Fehér Bot Egyesület (Asociația Bastonul Alb) alelnöke. Az eseménynek jótékonysági része is lesz, amely keretében arra gyűjtenek, hogy a brassói éttermek vezetőit arra ösztönözzék, Braille-írásos étlapokat is nyomtassanak. „Az összegyűlt keretből Látássérült-barát hely (Prietenos cu nevăzătorii) feliratú táblákat is készítenénk, amelyeket a kezdeményezést támogató vendéglátóipari egységek bejáratánál függesztenénk ki – tájékoztatott terveikről Irina Coșescu.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »