Lassult az infláció Kínában

Lassult az infláció Kínában

Januárban tovább lassult a fogyasztói és a termelői árak emelkedésének üteme Kínában, ami arra utalhat, hogy a világ második legnagyobb gazdasága lassan elkezd veszíteni lendületéből a vártnál nagyobb tavalyi, 6,9 százalékos növekedés után.

A termelői árak emelkedésének üteme a harmadik egymást követő hónapban lassult és 14 havi mélypontra esett januárban. A kínai statisztikai hivatal pénteken közölt adatai szerint

a termelői árak tavaly januárhoz képest 4,3 százalékkal emelkedtek, ami 2016 novembere óta a legkisebb érték.

Elemzők 4,4 százalékos növekedésre számítottak a decemberben mért 4,9 százalékos emelkedés után.

Hírdetés

Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a termelői árak, jóval kisebb mértékben a decemberi 0,8 százaléknál.

Lassabban nőttek a fogyasztói árak is januárban. Éves összehasonlításban 1,5 százalékos emelkedést mértek, ami bőven a 3 százalékos inflációs célszám alatt van. Az elemzők is 1,5 százalékra számítottak a decemberben mért 1,8 százalékos éves növekedés után. Havi összevetésben 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak. Elemzők 0,7 százalékos növekedésre számítottak a decemberi 0,3 százalékos emelkedés után.

A vártnál gyengébb inflációs adatok némiképp ellentétben állnak a csütörtökön nyilvánosságra hozott külkereskedelmi statisztikával. Az import és az export robusztus növekedését tükröző számok a múlt héten közölt erős feldolgozóipari és szolgáltatási beszerzésimenedzser-indexekkel együtt azt sugallják, hogy a kínai gazdaság továbbra is lendületben van, mi több, az év elején gyorsult is a növekedés üteme, dacára az eladósodottság megfékezését és a súlyosan légszennyező gyárak felszámolását célzó kormányzati intézkedéseknek.

Elemzők ugyanakkor arra figyelmeztettek az év eleji statisztikai adatokat óvatosan kell kezelni, mert a mozgó dátumú holdújév miatt torzulhatnak az értékek. Tavaly január végére, idén pedig február közepére esik az egyhetes ünnepség.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »