Lassult az amerikai gazdaság növekedési üteme

Lassult az amerikai gazdaság teljesítményének növekedési üteme májusban a londoni S&P Global (korábban IHS Markit) gazdaságkutató intézet beszerzésimenedzser-indexének (BMI) előzetes értékelése alapján.

Az előzetes adatok szerint májusban a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat összesítő kompozit BMI érteke négy hónapja a legalacsonyabbra, 53,8 pontra csökkent az áprilisi 56,0 pontról. Márciusban 57,7 ponton állt a mutató. Legmagasabb értékét tavaly májusban érte el 68,7 ponton. A kompozit BMI a felmérések kezdete óta elért 54,8 pontos átlag alá süllyedt.

A felmérés alapján a feldolgozóipari és a szolgáltatóipari cégek egyaránt a megnövekedett inflációs nyomásra, a beszállítói határidők további emelkedésére és a kereslet gyengébb növekedésére hivatkozva jelezték saját teljesítményük gyengébb növekedését. Ennek ellenére a magánszektorban az üzleti bizalom továbbra is optimista maradt, a cégek májusban nagyobb fokú optimizmust mutattak a következő havi termelési kilátásaikat illetően.

Hírdetés

Az S&P Global feldolgozóipari BMI májusban 57,5-re csökkent az áprilisi 59,2-ről, ami a várakozásoknak megfelelően az ipari aktivitás három hónapja leglassabb, bár így is robusztus növekedésére utal.

A szolgáltatóipari BMI májusban 53,5-re esett az előző havi 55,6-ról, ami négy hónapja a legalacsonyabb érték, és az 55,2-es piaci konszenzus alatt van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »