Lassult a német infláció

A vártnál nagyobb mértékben lassult a fogyasztói árak emelkedésének üteme februárban Németországban.

A német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) kedden közölt előzetes adatai szerint az egy évvel korábbihoz képest 1,4 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Elemzők erősebb ütemre, 1,5 százalékos emelkedésre számítottak a januárban mért 1,7 százalék után.

Januárhoz képest 0,5 százalékos volt a növekedés. Elemzők is 0,5 százalékos havi szintű drágulást vártak az előző havi 0,7 százalékos csökkenés után.

Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) februárban 1,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,5 százalékkal nőtt, miközben elemzők 1,3, illetve 0,6 százalékos növekedést vártak. Az éves összevetésű HICP értéke 15 havi mélypontra süllyedt, 2016 novemberében volt ilyen alacsony.

Januárban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,6 százalékkal, havi szinten pedig 0,8 százalékkal emelkedett.

Februárban a szolgáltatások drágultak a legnagyobb mértékben, az egy évvel korábbihoz képest 1,6 százalékkal, míg az élelmiszerek fogyasztói ára 1,1 százalékkal, az energiáé pedig 0,1 százalékkal emelkedett.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának az inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank monetáris politikájára.

A vártnál gyengébb német inflációból az következik, hogy az eddig vártnál kedvezőtlenebb lehet az euróövezeti adatsor, amelyet szerdán tesznek közzé, így az EKB döntéshozói nemigen gyorsítanak a rendkívül laza monetáris politika normalizálásán.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »