Lassabban bővülhet az eurózóna gazdasága

Lassabban bővülhet az eurózóna gazdasága

A feldolgozóipari teljesítmény némi javulása ellenére is júliusban romlott kissé az euróövezet gazdasági teljesítménye, ami a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet értelmezése szerint a második negyedévi 0,5 százalékos GDP-növekedésnél kisebb, 0,4 százalékos harmadik negyedévi növekedési ütemet vetít előre.

Júliusban az IHS Markit előzetes adatai szerint az euróövezeti feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) a várt csökkenés helyett két hónapja a legmagasabb értékre emelkedett, 55,1 pont lett a júniusi 54,9 pont után. A piac lassulást, 54,7 pontot várt júliusra. A júniusi BMI 19 hónapja a legalacsonyabb volt az euróövezetben.

A szolgáltatóipari BMI az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben csökkent, júliusban két hónapja a legalacsonyabb, 54,4 pont lett a júniusi 55,2 pont után. A piac csekély romlást, 55,0 pontot várt júliusra. A júniusi 55,2 pont négy havi csúcspontja volt az euróövezeti szolgáltatóipari teljesítmény növekedési ütemének.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatsorokból képzett kompozit BMI az euróövezetben 54,3 pontra, két havi mélypontra csökkent júliusban a júniusi 54,9 pontról.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Hírdetés

Chris Williamson, az IHS Markit vezető közgazdásza szerint az előzetes BMI adatok alapján az euróövezet gazdasága viszonylag gyenge lábakon állva indult neki az év második felének, a GDP-növekedési ütem a harmadik negyedévben kissé lassulhat.

A mért adatokból mintegy 0,4 százalékos harmadik negyedévi negyedéves GDP-növekedésre lehet következtetni a 0,5 százalékos második negyedévi után.

Az IHS Markit előzetes adatai alapján a legnagyobb euróövezeti nemzetgazdaság, a német feldolgozóiparának beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 57,3 pontra, három hónapja a legmagasabb értékre emelkedett júliusban a júniusi 55,9 pontról. A piac lassulást, 55,5 pontot várt júliusra.

A szolgáltatóipari BMI eközben 54,4 pontra csökkent a júniusi 54,5 pontról, de a csekély csökkenéssel együtt is jobbnak bizonyult a várt 54,3 pontnál.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összevonásával képzett kompozit BMI júliusban 55,2 pontra, öt havi csúcsra emelkedett az előző havi 54,8 pontról. A piac csekély romlást, 54,7 pontot várt júliusra.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »