Lapszemle: Szlovákia egy példás ország benyomását keltette, ma már más a helyzet

Lapszemle: Szlovákia egy példás ország benyomását keltette, ma már más a helyzet

POZSONY. Robert Kaliňák belügyminiszter bejelentett távozása olyan lépés, amivel Robert Fico kormánya túlélését próbálja biztosítani. A Ján Kuciak és élettársa meggyilkolása után kirobbant civil tiltakozó megmozdulásoknak azonban ez nem vet véget – írta a Spiegel Online.

Azok a problémák, amelyeket a kettősgyilkosság hozott felszínre, a svájci Neue Zürcher Zeitung napilap szerint az Európai Unió keleti felének más országaiban is léteznek. Azok politikusoknak abba kellene hagyniuk a média politikai harcban történő felhasználását. A Financial Times azt írja, hogy a Fico-kormány az összeomlás szélén áll.

„Eddig Szlovákiát példás közép-európai országnak tartották – egyebek mellett azért is, mert a politikai fejlődése különbözik Magyarországétól és Lengyelországétól. Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása óta, ami kivégzés jelleget öltött, ez a kép kezd megváltozni” – írta Spiegel Online. „Naponta újabb és újabb botrányok kerülnek felszínre” – tette hozzá a német lap.

Kaliňák miniszter távozása, akit a Spiegel a szlovák politika legellentmondásosabb személyiségének, illetve az országban tapasztalható politikai korrupció egyik jelképének nevez, kiszámított lépés, amellyel Fico igyekszik megvédeni kormányát. A szlovák polgárok tüntetései azonban ezt meggátolják – írta a Spiegel Online.

A brit Financial Times napilap szerint a szlovák kormány a legkisebb koalíciós párt, a Most-Híd előre hozott választások kiírására vonatkozó, hétfői követelése óta az összeomlás szélén áll. „A gyilkosságok felszínre hozták a mélyen gyökeredző szlovákiai korrupcióval kapcsolatos vádakat” – fogalmaz a brit napilap.

A Financial Times is felhívta a figyelmet arra, hogy Fico az előző években igyekezett országát bevinni „az európai fő áramlatba”, Lengyelországtól és Magyarországtól eltérően az Európai Unióval folytatott tárgyalásai során mérsékelte az euroszkeptikus és bevándorlás-ellenes retorikáját. 

A német Die Welt napilap szerint a szlovákok érzik azt, hogy országukban veszélybe került a demokrácia. „Ha az egyetlen hang elhallgattatására irányuló kísérletre ezrek emelik fel a hangjukat, akkor a kormány nem ignorálhatja az embereket” – írta a napilap a Kaliňák távozásával kapcsolatos hírre reagálva.

Úgy véli, hogy az ellentmondásos miniszter távozása nem elegendő. „Az a veszély fenyeget, hogy a kormány a miniszter lemondását arra használja fel, hogy gyorsan visszatérjen a napi ügyek intézéséhez” – írta a Die Welt. A lap szerint Kaliňák távozása az embereket azzal az elszántsággal vértezi fel, hogy ne némuljanak el, hanem tartsanak ki tovább és harcoljanak azért, hogy a Kuciak-ügy jogi következményekkel járjon”.

A Deutsche Welle a jelenlegi szlovákiai válságot „az állam 25 évvel ezelőtti megalakulása óta a legmélyebbnek” tartja. Úgy látja, hogy Kaliňák távozásával a válság egyáltalán nem fejeződik be.

A svájci Neue Zürcher Zeitung kommentárjában tér vissza a kettős gyilkossághoz. „A Kuciak-gyilkosággal kapcsolatos reakció egy dologra rámutat: az újságíró meggyilkolása Kelet-Európában is tabunak, illetve a szabadság elleni elfogadhatatlan lépésnek számít. Bár ennek természetesnek kellene lennie, ám egyre kevésbé az azon veszélyek és támadások miatt, amelyekkel e régióban szembe kell nézniük az újságíróknak” – írta a napilap.

„Ha a médiának valóban felügyelnie kell a politikát, akkor a politikusok már többé nem használhatják fel őket harci eszközként” – hangsúlyozta a Neue Zürcher Zeitung, amely szerint szükséges, hogy létrejöjjenek a Kuciakhoz hasonló fiatal, tisztességes újságírókat védelmező struktúrák.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »