Lapok a brexitről: most inkább Európa gondolkodjon el!

A nagy-britanniai népszavazás eredménye felett nem a briteknek, hanem inkább „az EU maradékának” kellene elgondolkodnia – írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szombati kommentárjában. Úgy véli: Nagy-Britanniának segíteni fog az EU-ból való távozás, új energiát ad neki, míg az EU-ra inkább a szétesés vár, jó esetben békés úton.

A brexit gazdasági szempontból is nagyobb probléma a kontinentális Európa, mint Nagy-Britannia számára. „Tehát nekünk nagyobb szükségünk van Britanniára, mint neki ránk” – vélekedett a lap. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia mindig gazdasági impérium akart lenni, és nem volt szüksége belépni az európai országok klubjába. „Most az az érzés kerekedett felül, hogy beveszik őket a migránsok és Brüsszel szabályozza őket, hogy mindez nincs ellenőrzésük alatt, hogy valaki fékezi őket. Ezért kiadták a jelszót: Exit!” – írja az újság.

A cseh lap a legrosszabbnak azt tartja, hogy míg a britek most a B tervről fognak tárgyalni, a kontinentális Európának semmiféle jó terve sincs a jövőről.

A Lidové Noviny című konzervatív lap szerint nincs semmi vész. A legoptimistább forgatókönyv az, hogy Nagy-Britannia olyan státust szerez, mint Norvégia vagy Svájc: ezeregy szállal Európához kötve, de formálisan mégis kívül lesz.

Míg a britek tudják, mit akarnak, Európa válasza a brit döntésre egyelőre csak alakulófélben van – mutatott rá az újság.

Olaszok

Csapás Európára címmel és a közepén kivágott európai zászló képével jelent meg a Corriere della Sera című, legnagyobb példányszámú olasz napilap szombaton. Vezércikkében úgy fogalmazott, hogy a történelem nem halad mindig előre, néha megáll, máskor visszafele tart, és Londonban jó nagyot ugrott hátra. Az újság által megkérdezett Pier Carlo Padoan pénzügyminiszter szerint bekövetkezett az, amire gondolni se mertek. Hangsúlyozta, hogy a brexitnek inkább a politikai, semmint a pénzügyi következményei aggasztják, mivel a brit népszavazás lökést adott Európa felbomlásához.

A Corriere értesülései szerint kockán forog Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének posztja.

Az újság megjegyezte: a római kormánynak megkönnyebbülést jelent, hogy az olasz alkotmány értelmében ilyen népszavazást Olaszországban nem lehet tartani.

Az IlSole24Ore című gazdasági napilap a populista áramlatok Európájáról cikkezett, idesorolva a migrációs kvótákról rendezendő magyar népszavazást is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »