Lapát, lagúna, labda, legények – riói szombat

A riói olimpia utolsó előtti napján jelentősen előreléphetünk az éremtáblázaton, hiszen az aranyéremért száll vízre a címvédő női kajaknégyes 500 méteren, míg a férfi kenukettesnek 1000 méteren az éremszerzés a célja. Férfi öttusázóink és szabadfogású birkózóinknak bravúr kell a dobogóhoz, míg férfi vízilabdázóink legalább az ötödik helyet szeretnék megszerezni.

A TELJES RIÓI MAGYAR PROGRAMÉRT KATTINTSON!

Ma újra felcsendülhet a magyar Himnusz a Rodrigo de Freitas Lagúnában, ugyanis a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina összeállítású kvartett olyan magabiztosan nyerte futamát – talán inkább a demoralizálóan a helyes kifejezés –, és kerültek azonnal a mai döntőbe, hogy nyugodtan kijelenthető, maximum a hullámok győzhetik le őket, a többiek nem. Ha bejön a papírforma, akkor Kozák Danuta immár ötszörös, Szabó Gabriella háromszoros, Fazekas-Zur Krisztina kétszeres olimpiai bajnok lesz, míg Csipes Tamara az első aranyát szerezheti meg ötkarikás játékokon. Ráadásul utóbbi édesapja, a szintén kajakos olimpiai bajnok Csipes Ferenc nyomdokaiba léphet.

Remélhetőleg már csak a délutáni döntőig nincs olimpiai aranya Csipes Tamarának Fotó: MTI Kovács Tamás

– A női négyes nagyon jó pályát ment. Nem is evezték ki magukat teljesen, technikailag tényleg egyben voltak. Kozák Danuta egyesben megvédte olimpiai bajnoki címét, így most azt mondanám, hogy a négyesen a sor, hogy ugyanezt tegye – jelentette ki Storcz Botond, a válogatott vezetőedzője.

A 2013-ban világbajnok Vasbányai Henrik, Mike Róbert duó az elő- és a középfutamban az előzetes várakozásokhoz képest gyengébb teljesítménnyel – főleg a középfutamot kéne elfelejteni –, de kvalifikálta magát a fináléba. A kenus páros mindezek ellenére éremesélyesnek számít ma.

Őszintén reméljük, a döntőben az eddig látott Vasbányai, Mike duó helyett egy igazán jó formában lévő magyar duó áll rajthoz a döntőben Fotó: MTI Kovács Tamás

– A döntőbe jutásuk nem volt kérdéses, de nagyon nem tetszett elsősorban a hozzáállásuk, mert így nem lehet. Ők egyértelműen éremesélyesek. Fel kell őket rázni, és ha félre tudják tenni az időjárási körülményeket, amelyek egyébként mindenkit ugyanannyira zavarnak, akkor bármit elérhetnek. Csak rajtuk múlik… – fogalmazott Vasbányaiékkal kapcsolatban Storcz Botond.

A birkózók közül az utolsó előtti versenynapon a két legjobb magyar szabadfogású versenyző, a vb- és Európa-bajnoki harmadik Veréb István (86 kg) és a többszörös Eb-érmes Ligeti Dániel (125 kg) lép szőnyegre, s bár a tavalyi év mindkettejük számára gyengébben sikerült, az idei kvalifikációs viadalokon már nagyon jó formában birkóztak, ezért Ritter Árpád szövetségi kapitány abban bízik, hogy versenyzői messzire juthatnak Rióban.

Veréb Istvánnak rajzolni sem lehetett volna nehezebb ágat a szabadfogásúak 86 kilós küzdelmében Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

Mindenesetre Fortuna amit egyik kezével mosolyogva adott, azt a másikkal azonnal visszavette. Veréb István ugyanis nem selejtez, de a nyolcaddöntőben a súlycsoport legnagyobb klasszisát fogta ki, a két éve veretlen világ-, és Európa-bajnok, Európa Játékok győztes orosz Abdulrasid Szadulajevet. Minden rosszban legyen valami jó is ellen, vélhetően az orosz bejut a döntőbe, így Veréb visszamérkőzhet majd, és elsőre a venezuelai Pedro Cabellos Fuentesszel vagy az egyiptomi Mohamed Zaglullal mérkőzhet majd meg. Ám mielőtt elkezdenénk már nagyon rákészülni a bronzmeccsre, ott lesz még az ágon London aranyérmese, az azeri Sarif Safirov, valamint a vb-bronzérmes grúz Szandro Aminasvili…

– Nem készültem görcsösen a játékokra, de keményen dolgoztam. Rióban szinte bárkit képes leszek legyőzni, ha elkerülnek a sérülések – jelentette ki még a sorsolás előtt vb-, és Eb-bronzérmesünk. Aztán meglátta az ágát, és egy biztos, Veréb István nem panaszkodhat majd arról, hogy a 86 kiló krémje elkerülte volna őt.

Ligeti Dániel jó birkózással odaérhet az érmes helyek valamelyikére Fotó: Magyar Birkózó Szövetség

A 125 kilogrammban induló Ligeti Dánielnek ugyanakkor kifejezetten könnyű ellenfél jutott, szintén a 16 között. A nyolcaddöntőben a szabadkártyával induló, palaui Florian Temenglinnel kezd, aki számtalan világbajnokságon indult már, ám még soha nem jutott a tíz közé. Ha a szombathelyi birkózó nem borítja a papírformát, akkor a negyeddöntőben a kínai Teng Csi-vej vagy az örmény Levan Berinadze ellen léphet szőnyegre. Ligeti mindkettőt verte már, ráadásul az utolsó meccseket a magyar birkózó nyerte.

– A második olimpiám Rióban már olyan lesz, amilyet elképzelek, tehát sokkal megfontoltabb, tudatosabb birkózást mutatok majd – fogalmazott Ligeti Dániel még az elutazása előtt. A sorsolását látva tényleg megkapta az esélyt egy szép eredményre.

A férfi vízilabda-válogatott az ötödik hely megszerzéséért száll vízbe, az ellenfél Görögország lesz. Az a minimum Benedek Tibor együttesétől, hogy megszerzi az ötödik helyet, ami az önbecsülésük miatt lényeges, Ám ez sem változtat azon, hogy a zsinórban három olimpiai aranyat nyerő válogatott (2000, 2004, 2008) immár a második olimpián nem jut be a legjobb négy közé.

Marosi Ádámnak bravúrra lesz szüksége, ha a londoni olimpia után Rióban is dobogóra akar állni Fotó: AFP/JOHN MACDOUGALL

A férfi öttusázók csütörtökön kezdődött versenye szintén ma folytatódik és ér is véget. A rangsoroló vívás után Demeter Bence a 16., Marosi Ádám pedig a 24. helyről vág neki a viadal második versenynapjának, és nagy bravúr kéne ahhoz, hogy bármelyikük odaérjen a dobogóra.

– Ha a csillagok számomra szerencsésen állnak, akkor ebből még bármi lehet – bizakodott a londoni olimpia bronzérmese, Marosi Ádám, amihez Demeter Bence csak annyit tett hozzá: “Most jönnek igazán a mi számaink.”

Triatlonban a nők versenyét rendezik meg, itt magyar részről az Európa-bajnoki bronzérmes Kovács Zsófia, valamint Vanek Margit lesz érdekelt.

A magyarok mai programja

Birkózás (2. Carioca Aréna)
15.00–18.00: férfi szabadfogású 86 (Veréb István) és 125 kg (Ligeti Dániel) selejtezők, elődöntők, 21.00–23.45: vigaszág és éremmérkőzések

Kajak-kenu (Rodrigo de Freitas-lagúna)
14.00–14.07: férfi K–1 200 m B döntő (Molnár Péter), 14.14–14.22: férfi C–2 1000 m A döntő (Vasbányai Henrik, Mike Róbert), 14.32–14.39: női K–4 500 m A döntő (Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina)

Öttusa (Deodoro Uszoda, Ifjúság Aréna, Deodoro Stadion)
Férfi egyéni (Marosi Ádám, Demeter Bence) – 17.00–17.30: úszás, 19.00–19.50: bónuszvívás, 20.30–21.40: lovaglás, 23.00–23.20: kombinált szám

Triatlon (Copacabana erőd)
16.00–18.25: női verseny (Kovács Zsófia, Vanek Margit)

Vízilabda (Olimpiai Uszoda)
Férfi mérkőzés 5. helyért – 21.30–22.50: Magyarország–Görögország


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »