Lányokat zsákmányolt ki egy székelyföldi szekta

Lányokat zsákmányolt ki egy székelyföldi szekta

Szektába toborzott lányokat, akiket szexuálisan kihasznált, éheztetett és fogva tartott egy marosvásárhelyi bűnbanda, melynek tagjait – Eusebiu Sebastian Apostolachét, Sinoai Ildikót, Pápai Mártát, Birtalan Villőt és Gothard Veronikát – szerdán és csütörtökön vette őrizetbe a rendőrség Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Ügyosztálya (DIICOT). 

00000_DIICOT2_bA lefoglalt asztalok a „kultikus” tárgyakkal

A DIICOT pénteken közölte, a nevezetteket (Birtalan Villőt leszámítva) egy további, a közleményben K. N. A. monogrammal jelölt személlyel együtt emberkereskedelemmel gyanúsítják.

A vizsgálatok szerint az ügy 2008-ig nyúlik vissza: ekkor hozta létre a zenész és koreográfus Eusebiu Sebastian Apostolache a Kört, amelybe a tagok segítségével több fiatal nőt toborzott többnyire a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem diáklányai közül. Apostolachét „szellemi mesterként”, guruként mutatták be a lányoknak, akiket a mester „befogadott” abba a lakásba, amelyet az ő jelenléte miatt „szent háznak” neveztek.

Az áldozatok rövidesen teljesen kiszolgáltatottá váltak, és teljes engedelmességgel tartoztak Apostolachénak. A rendőrség szerint a lányokat K. N. A., Sinoai Ildikó és Pápai Márta toborozták, és oly módon alkalmazták a félrevezető tanokat, hogy az áldozatokat elszigetelték a családjuktól, társadalmi környezetüktől, munkahelyüktől, és bizonytalan körülmények között tartották őket a „szent házakban”, megtiltva számukra a kapcsolatot a Körön kívüli személyekkel. A vádlottak szexuálisan kihasználták az áldozatokat, és arra kötelezték őket, hogy a teljes keresetüket vagy a szüleiktől kapott pénzt bevigyék a „házakba” azzal az ürüggyel, hogy hozzá kell járulniuk a közös étkezés költségeihez. A sértettek nyilatkozataiból ellenben az derült ki, hogy éheztették is őket, naponta egyszer kaptak enni túrós makarónit, éjszaka pedig, a szexuális szertartások után lekváros kenyeret.

00000_DIICOT1_b

A vizsgálat során arra is fény derült, hogy eredetileg Birtalan Villő is kiskorú áldozat volt, aki teljes függővé (mentális, érzelmi, szexuális) vált a mestertől, akire egyébként valamennyi áldozat istenségként tekintett. Sajtóinformációk szerint az ötödik gyanúsított – akit a rendőrség K. N. A. monogrammal jelöl – Birtalan Villő anyja, ő volt Apostolache legelső „munkatársa” a lányok toborzásában, elsőként akkor még 11 éves lányát vitte a „mesterhez”. Több román sajtóorgánum szerint ő a csak Nusiként becézett Kelemen Anna, akit nem találnak a hatóságok. Egyébként a Művészeti Egyetem honlapján jelenleg is a munkatársak között szerepel fodrászként.

Az ügyben négy helyszínen tartottak házkutatásokat, adathordozókat és -tárolókat foglaltak le, számos, az éjféli szexuális szertartásoknál használt tárgyat, követ és zacskókat, melyekben a lányoknak bele kellett tenniük a levágott hajukat, körmüket. A lefoglalt tárgyak között van egy asztal is, melyet Apostolache arra használt, hogy betűket tegyen rá, majd a kezével megforgatott egy poharat, hogy szavak alakuljanak ki, melyekről azt állította, egy „természetfeletti személy”, Csehov 1 üzenetei a lányokhoz. Lapunk információi szerint a házkutatások egyik helyszíne, a legtöbbször használt „szent ház” Nyárádremete központjában, a falu templomától pár száz méterre található.

Eusebiu Sebastian Apostolache, Sinoai Ildikó, Pápai Márta és Birtalan Villő vádlottakat csütörtökön állították elé a Maros megyei ügyészségen (Gothard Veronika esetében már elrendelték a bírói felügyeletet). A bírói testület Apostolache esetében 30 napra szóló előzetes letartóztatást, Pápai Márta és Sinoai Ildikó esetében 30 napra szóló házi őrizetet, míg Birtalan Villő esetében 60 napra szóló bírói felügyeletet rendelt el.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »