Lánczi tovább árnyalja a közpénzt

Fontos, hogy főállás legyen az egyetemi élet – mondta a Figyelőnek a Corvinus frissen megválasztott rektora, aki szerint közpénz az MNB-alapítványok vagyona.

„Elég régóta kapacitálnak, hogy legyek dékán, vállaljak el különböző posztokat. Nem akartam dékán lenni” – közölte Lánczi András a Figyelővel. Hozzátette: tisztában kell lenni azzal, hogy a Budapesti Corvinus Egyetemnek már nincs hová továbblépni, ennél kisebb már nem lehet, elvesztett hét karból négyet.

Véleménye szerint a legfontosabb változtatás az lenne, hogy a tanárok és a hallgatók számára is úgymond főállás legyen az egyetemi élet.

Piacképes jövedelmek

Kitért arra is, hogy minden kollégát három értékelési szempont alapján minősítenek: van önértékelési kérdőív, hallgatói visszajelzés, továbbá a középszintű egyetemi vezetők is értékelik az alájuk tartozó kollégákat. „A tényleges teljesítmény alapján lehet elkezdeni az oktatói fizetések emelését” – fűzte hozzá.

Mint mondta, ezt saját forrásokból ki lehet gazdálkodni. „Az egyetem több pénzhez jut az államtól, ugyanakkor azokon az egyetemeken, amelyeken szerencsésen alakult a kancellár együttműködése a rektorral, sokat el lehet érni. A Corvinus jócskán átfordult nyereséges gazdálkodásba” – hangsúlyozta Lánczi András. Hozzátette, hogy nem egyszerű bérkiegészítésre gondol, hanem valóban piacképes jövedelmekre.

A frissen megválasztott rektor szerint ha el tudják érni, hogy tendenciaszerűen elindulnak felfelé az oktatói fizetések, akkor előállhat az a helyzet, hogy a tanár itt marad, és az itteni oktatásra fordítja minden energiáját. További cél, hogy a Corvinus Közép-Európa legjobb társadalomtudományi egyetemévé váljon.

„A Századvégnek nincs botránya”

„Az, hogy valaki botrány akar csinálni, a politika mindennapi logikája. A Századvégnek nincs botránya. A Századvég egy szabályosan működő szervezet” – mondta kérdésre válaszolva Lánczi András, hozzátéve: a kritizálók a szerződéseket sosem a valós tartalmuk szerint bírálják.

„A Századvég Alapítvány elnöke vagyok, és eddig minden költségemet a saját keresetemből fizettem. A Századvégen belül mindvégig azt képviseltem, hogy amit én nem csinálok, elvárom, hogy más se csinálja. Ezért vagyok felháborodva, amikor a Századvég Alapítvánnyal kapcsolatban botrányról beszélnek” – közölte a Figyelővel. Kitért arra is, hogy a rektori megbízatása kezdetekor, július 1-jétől lemond az alapítvány elnöki posztjáról.

Lojalitás nélkül nincs politikai siker

Az MNB alapítványaival kapcsolatban úgy vélekedett: Matolcsy György sikeres gazdaságpolitikai szereplő, az alapítványok működése törvényesen szabályozott. Mint mondta, az MNB-alapítványok vagyona közpénz, bárkinek joga van ahhoz, hogy rálátása legyen ezekre. „De azért gondolkozzunk el azon az állításon, hogy ha többszörösen átzsilipelt pénzek működtetnek valamit, akkor az már nem közpénz” – fűzte hozzá. Szavai szerint a Magyar Nemzeti Bank tevékenysége politikai koncepcióba illeszkedik, nem az immoralitás világába, ez a politikai realitás.

Lánczi András beszélt arról is: szerinte a Fidesz megtanulta, hogy a politikában a legfontosabb a vállat vállnak vetve küzdés, és hogy lojalitás nélkül nincs politikai siker. „Ugyanakkor minden politikai hitele addig tart, amíg nem lehet rábizonyítani olyasmit, amit például a szocialistákra zsinórmértékül lehetett” – vélekedett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »